Sos chimichurri – pikantny sos ziołowy

Sos chimichurri, oryginalnie pochodzący z Argentyny, czyli najlepsza salsa jaką możecie sobie wyobrazić! Pasuje zarówno do wszelakich pieczonych czy smażonych mięs czy ryb, ale dla mnie genialnie komponuje się po prostu z dobrej jakości bagietką :-) Niezależnie od tego, co planujecie podać, nałóżcie do miseczki odrobinę chimichurri, na pewno nic nie zostanie :-)

sos chimichurri

Składniki na małą miseczkę:

  • 1 mały dojrzały pomidor
  • 1 szalotka
  • 2 ząbki czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • szczypta suszonego tymianku
  • szczypta pieprzu czarnego
  • szczypta kuminu
  • 1 papryczka chilli – lub więcej
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • skórka z połowy cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska do smaku

Wykonanie:
Z pomidora usuwamy gniazdo nasienne i siekamy go w drobną kosteczkę. Cebulkę i czosnek obieramy i również drobniutko siekamy. To samo postępujemy z natką pietruszki.

Połączyć ze wszystkimi pozostałymi przyprawami, dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę do przegryzienia.

Podawać na zimno lub po podgrzaniu.

 

Reklamy

9 thoughts

  1. Kusi mnie ten przepis, ale ze względu na papryczkę chili zachowam go sobie na później (po skończeniu karmienia piersią). Lubię takie klimaty :)

Dodaj komentarz