Sernik owsiany

Co zrobić jeżeli jednocześnie ma się ochotę na sernik i owsiankę? Najlepiej połączyć w jednym daniu ;-) Nie skłamię, jeżeli napiszę, że to jeden z lepszych serników – zwarty, treściwy za sprawą płatków owsianych. Z dodatkiem lekko kwaskowatych malin. Bez grama dodatkowego tłuszczu! Pyszny i genialny w swojej prostocie. Ja, w ramach eksperymentu, upiekłam małą porcyjkę, ale Wy spokojnie możecie podwoić, a nawet potroić składniki :-)

Składniki na 1 mały serniczek o średnicy 14 cm:

  • 250 g sera twarogowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki płatków owsianych – najlepiej błyskawicznych, inne trzeba zmielić
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • garść malin

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Formę do pieczenia wykładamy papierem.

Płatki owsiane błyskawiczne zalewamy mlekiem (może być zimne), mieszamy. Górskie lub zwykłe trzeba wcześniej zmielić na drobniejsze.

Ser twarogowy mielimy lub blendujemy. Dodajemy do niego oba cukry.

Oddzielamy żółtko od białka i samo żółtko dorzucamy do masy serowej. Miksujemy. Do masy dodajemy napęczniałe płatki z mlekiem oraz mąkę ziemniaczaną – mieszamy krótko łyżką.

Białko ubijamy z szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy delikatnie do masy serowej i mieszamy tylko do połączenia składników.

Powstałą masę wlewamy do przygotowanej formy. Wciskamy w nią garść malin i wkładamy do piekarnika na ok. 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie studzimy w uchylonym piekarniku. Przechowujemy w lodówce.

 

5 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *