Bakłażan faszerowany soczewicą

Uwielbiam faszerowane warzywa, ale ten przepis to prawdziwe mistrzostwo :-) Wspaniałe, aromatyczne wnętrze. Pełne smaku i rzecz jasna zdrowia! Lekko pikantne, z całą masą obłędnych przypraw. Lekkie i zarazem sycące. Musicie, po prostu musicie wypróbować!

Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/przepis/baklazany-faszerowane-soczewica-i-tahini

bakłażany faszerowane soczewicą

Składniki na dwie porcje:

  • 2 bakłażany lub tak jak u mnie bakłażan i okrągła cukinia
  • pół szklanki zielonej soczewicy
  • pół cebuli
  • garść kolendry
  • 2 łyżki tahini
  • sok z limonki
  • kilka łyżek oliwy
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 ziarenka kardamonu

Do podania: liście kolendry, ziarenka granatu, jogurt grecki, sok z limonki

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

Soczewicę zalać wodą i moczyć ok 15 minut, a następnie gotować pod przykryciem ok. 20 minut.

Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół, naciąć środki w kratkę nie przebijając skórek. Patelnię porządnie rozgrzać i ułożyć bakłażany skórką w dół. Chwilkę podpiec. Następnie środki polać odrobiną oliwy, osolić i włożyć do pieca na ok. 15 minut.

W tym czasie cebulkę drobno posiekać, rozgrzać na patelni drobinę oliwy i podsmażyć. Następnie z upieczonych bakłażanów wyjąc łyżeczką miąższ i dodać do cebulki. Podsmażać kilka minut  dodając wszystkie przyprawy oraz tahini. Zdjąć z ognia. Dodać ugotowaną soczewicę, sok z limonki oraz posiekaną z grubsza kolendrę. Wymieszać.

Napełnić farszem skórki bakłażanów i wkładać do pieca na ok. 15 minut.

Podawać z jogurtem, kolendrą, sokiem z limonki i granatem.

 

Reklamy

14 thoughts

  1. Spróbowałabym natychmiast, gdyby nie to, że trzeba je upiec. Na razie zdecydowanie za gorąco, ale niedługo ma się ochłodzić :)

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s