Ciasto na pizzę z semoliną

Na pizzę jest zawsze dobra pora. Nie ważne czy to zimą czy latem, zmieniają się tylko dodatki. Warto zatem mieć w zanadrzu dobry przepis na ciasto. Pokazywałam Wam już ciasto, które robię najczęściej oraz to, które wymaga długiego wyrastania (odwdzięcza się za to niezwykłą puszystością!). Dzisiaj zapraszam na pizzę z dodatkiem semoliny, czyli gruboziarnistej mąki z pszenicy durum. Nadaje ona ciastu piękny, złocisty kolor oraz niesamowitą chrupkość i elastyczność. Obłędnie smaczna :-)

pizza z semoliną

Składniki na jedną, małą pizzę:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki semoliny (uwaga – często na opakowaniach kaszy manny jest dopisek ‚semolina’, jednak nie o taką chodzi!)
  • 1/3 szklanki ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy
  • ulubione dodatki

Wykonanie:

Drożdże rozpuścić w wodzie. Dodać sól oraz obie mąki. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Pod koniec dodać tłuszcz i raz jeszcze wyrobić. Nakryć czystą ściereczką i pozostawić na ok. 1,5 h do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do maksymalnej temperatury (u mnie 250 stopni).

Następnie ponownie wyrobić, rozwałkować lub uformować w dłoniach placek (rozstawiając grubsze brzegi), ułożyć ulubione dodatki, włożyć do pieca. Piec ok. 10 minut. Podawać gorące!

Reklamy

10 thoughts

Dodaj komentarz