Faszerowane warzywa to dla mnie esencja lata – kilka prostych, dobrej jakości produktów, odrobina przypraw i i kilkanaście minut w piekarniku. Mogłabym tak jeść przez cały rok, wymieniając tylko podstawy i farsze :-) Taki obiad syci, ale pozostawia lekkim. Cudowny, podpieczony bakłażan, lekko orzechowa kasza i soczyste, słodkie pomidory. Czy może być lepiej? ;-)
Inspiracja: http://www.kwestiasmaku.com/przepis/baklazany-faszerowane-kasza-jaglana-i-pomidorami
Składniki na dwie porcje:
- 2 małe bakłażany
- pół szklanki suchej kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 1 mała cebulka
- 1 większy ząbek czosnku (lub dwa mniejsze)
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 średniej wielkości pomidory malinowe
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka mielonego kminku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- kilka łyżek oliwy
- ok. 50 g żółtego, topliwego sera (np. parmezanu lub po prostu zwykłej goudy)
- kilka listków świeżej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kaszę zalać dwa razy większą ilością wody, zagotować, a następnie gotować na minimalnym ogniu aż do całkowitego wchłonięcia wody. Cebulkę i czosnek drobno posiekać. Pomidory pozbawić skórki i pokroić w kostkę. Posiekać natkę pietruszki. Zetrzeć ser.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Bakłażany umyć, wysuszyć, przekroić wzdłuż na połówki i podpiec od strony skóry na rozgrzanej patelni. Następnie lekko ponacinać miąższ, polać odrobiną oliwy, posolić i włożyć do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyciągnąć i wydrążyć z bakłażanów miąższ uważając, aby nie naruszyć skórki. Piekarnika nie wyłączać, zmniejszyć tylko temperaturę do 180 stopni.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy, wrzucić posiekaną drobną cebulkę z czosnkiem, chwilkę podsmażać i dodać miąższ z bakłażana. Dodać wszystkie przyprawy. Podsmażać kilka minut. Wyłączyć źródło ciepła i dodać posiekaną natkę pietruszki, pomidory i ugotowaną kaszę. Wymieszać i gotowym farszem nadziać skórki bakłażanów. Posypać serem i ewentualnie odrobiną oregano i bazylii. Pokropić oliwą.
Zapiekać ok. 15 minut. Podawać.
No to mi zapodałaś. Za bakłażany dam się pokroić. Z kaszą uwielbiam wszelakie nadzienia. Pysznie i zdrowo.
Danie zachwyca!
bakłażany i cukinie z kaszą jaglaną to moje zeszłoroczne odkrycie, a patrząc na Twoje zdjecia i przepis, znowu mam na nie ochotę;)
Lato to dobry czas na faszerowane warzywa, Twoja wersja bardzo smaczna :)
Już kiedyś chyba to pisałam, ale bardzo lubię faszerowane warzywa: paprykę, cukinię i bakłażana. Nie dość, że świetnie takie danie wygląda to zazwyczaj jest megapyszne :)
Dzisiaj na kolację planuję podobne danie, tylko z papryki i kuskusu:)
Chętnie bym go wpałaszowała ;-)
Super danie :) Z chęcią bym zjadła :)
Pyszne danie :)
Prezentuje się mega apetycznie.
Mmm, pyszne danie, świetne na lato :)
Fajne danie:)) Zdrowe i smaczne:))
Uczta dla zmysłów, pięknie wygląda takie danie:)
Cudowne! Wyglądają przesmacznie :)