Takie pikantne, dobrze doprawione klopsiki możecie z powodzeniem podać na obiad z dowolnymi dodatkami, ale swobodnie mogą stanowić też zimną przekąskę. Ostudzone, ponabijane na wykałaczki będą stanowić świetne urozmaicenie imprezowego menu. Uformowane na kęs będą najlepszym finger food – nikt się nie pobrudzi, nie będzie nawet potrzebował talerzyka. A znikną w oka mgnieniu, zapewniam :-)
Inspiracja: David Lebovitz
Składniki na ok. 25 klopsików:
- 500 g mielonego mięsa- wołowego, jagnięcego lub wieprzowego (nie za chudego)
- 1 łyżeczka kopru włoskiego
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- garść posiekanych liści kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki harissy (lub innego pikantnego sosu, ewentualnie łyżeczka chilli w proszku)
- 1 łyżeczka soli morskiej
- szczypta cynamonu
- pół kulki ziela angielskiego
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Koper włoski, kumin oraz nasiona kolendry podpiekamy na mocno rozgrzanej patelni, aż uwolnią swój aromat. Przesypujemy do moździerza lub misy blendera. Dodajemy pozostałe przyprawy i rozgniatamy razem na pastę.
Łączymy ją z mięsem, dokładnie wyrabiamy i formujemy malutkie klopsiki.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Delikatnie układamy na patelni nasze klopsiki i smażymy ok. 10 minut, co jakiś czas poruszając patelnią, aby usmażyły się z każdej strony. Możemy też klopsiki upiec w piekarniku lub na grillu.
Gotowe klopsy przekładamy na talerz i podajemy.
Cudownie się zapowiadają, a smakują pewnie jeszcze lepiej. Jaka szkoda, że Zuzia, która kiedyś tak lubiła pikantne smaki, teraz nie chce jeść niczego, co choć trochę pali w język ;(
Lubię harrisę i lubię pikantnie. Wiec klopsiki dla mnie rewelacja.
Klopsy w takim wydaniu nie mogą być nudne :)
Aż zgłodniałem patrząc na nie :D
Bardzo apetycznie wyglądają :)
Wyglądają rewelacyjnie
Mniam.
Smakowicie :)
Robiłam kiedyś podobne, pycha:)
Proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego jakie pyszne! Dla mnie idealny pomysł tak jak piszesz zarówno na obiad jak i na przekąskę :)
Kuszą,kuszą. Takie rumiane:)