Cobbler z truskawkami – owoce zapiekane pod delikatnym ciastem

Jeżeli lubicie owoce pod kruszonką (z angielskiego “crumble”), polubicie też cobbler. Zasada jest podobna – na dole dowolne owoce, na górze ciasto. W tym jednak przypadku zamiast chrupiącej kruszonki otrzymujemy ciastka mające przypominać… brukowany chodnik :-) (z angielskiego “cobblestone” – bruk). Oczywiście najlepsze w tego typu wypiekach jest to, że są szybkie, zawsze się udają i smakują po prostu obłędnie. Dla mnie najlepiej na ciepło i bez żadnych dodatków, ale możecie podać kawałeczek z gałką lodów czy kleksem bitej śmietanki. Na truskawkowy sezon jak znalazł :-)

cobbler

Składniki na 4 porcje:

Składniki na nadzienie:

  • 250 g truskawek
  • 125 g malin
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka masła

Składniki na ciasto:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pół garści płatków migdałowych

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Formę do zapiekania wysmaruj łyżką masła.

Owoce umyj, usuń szypułki. Połącz z cukrem i mąką ziemniaczaną. Wysyp do przygotowanej formy.

Przygotuj ciasto – wszystkie składniki prócz płatków migdałowych połącz ze sobą w misce. Ma powstać zwarte, ale delikatne ciasto. Formuj z niego małe kulki i rozpłaszczaj w dłoniach. Układaj na owocach, jedna przy drugiej.

Całość posyp płatkami migdałów i wsadź do pieca na ok. pół godziny.

Podawaj najlepiej na gorąco.

17 thoughts

  1. Crumble uwielbiam, ale jakoś o nich w tym sezonie zapomniałam. A cobbler robiłam jakiś czas temu z brzoskwiniami i zamierzam jeszcze powtórzyć. Taki z truskawkami też bym zjadła. Szkoda, że tu u nad nie można kupić kobiałeczki truskawek za kilka złotych i tak trudno dostać takie prawdziwe, a nie szklarniowe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *