Smażona fasolka szparagowa

Bardzo lubię fasolkę szparagową i zazwyczaj jem ją ot tak, po prostu z masłem. W zeszłym roku odkryłam doskonałe połączenie z sosem pomidorowym, a w tym roku gotuję je na parze, a następnie krótko smażę w aromatycznym, lekkim sosiku. Ideał. Spróbujcie koniecznie :-)

Inspiracja: David Lebovitz

fasolka

Składniki na 2 porcje:

  • 2 garści fasolki szparagowej (żółtej bądź zielonej)
  • 2-3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • sok z połowy cytryny
  • sól morska i świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Fasolkę umyjcie, odetnijcie końcówki. Ugotujcie na półtwardo na parze – albo w specjalnym naczyniu albo ułóżcie na garnku z gotującą się wodą ściereczkę bądź sitko, w którym ułożycie fasolkę i przykryć pokrywką. To powinno zająć jakieś 10-15 minut.

Następnie na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie posiekany czosnek, chwilkę podsmażcie.

Wrzućcie fasolkę i dodajcie posiekaną natkę. Doprawcie solą i pieprzem. Porządnie wymieszajcie i smażcie kilka chwil.

Po wyłączeniu źródła ciepła, polejcie sokiem z cytryny i podawajcie.

Reklamy

14 thoughts

Dodaj komentarz