Kruche ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Obłędnie pyszne i banalne w przygotowaniu ciasto. Kruchy, maślany spód, kwaśne nadzienie i cudowna, rozpływająca się z ustach kokosowa kruszonka. Próbowaliście już połączenia rabarbaru z kokosem? Jeżeli nie, czas najwyższy! :)

tarta z rabarbarem

Składniki na małą blaszkę (ok. 20×15 cm):

Składniki na spód:

  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu/kwaśnej śmietany

Składniki na nadzienie:

  • ok. 6 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • pól szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Składniki na spód łączymy krótko ze sobą i wkładamy do lodówki (to spowoduje, że ciasto będzie idealnie kruche).

W tym czasie myjemy rabarbar, oczyszczamy i kroimy na centymetrowe kawałeczki. Wrzucamy na suchą patelnię, dodajemy cukier i smażymy dosyć gęste powidła (ok. 15 minut).

Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt formy, przenosimy i dokładnie wylepiamy nim blachę. Nakłuwamy widelcem po całej długości i podpiekamy 15 minut.

Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i całość posypujemy kruszonką. Ponownie wkładamy do pieca na jeszcze ok. 15 minut.

Gotowe.

16 thoughts

  1. Pyszności. Uwielbiam kokos, a rabarbar na kruchym cieście nie ma sobie równych :) Jeśli uda mi się jeszcze gdzieś kupić rabarbar, będę piekła :))

  2. Obłędne :D Wygląda wspaniale, pachnie wspaniale i na pewno wspaniale smakuje :)

  3. Polecam ten przepis, ciasto było hitem imprezy, kwaskowatość rabarbaru przełamana kokosem, PYCHA!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *