Kruche ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Obłędnie pyszne i banalne w przygotowaniu ciasto. Kruchy, maślany spód, kwaśne nadzienie i cudowna, rozpływająca się z ustach kokosowa kruszonka. Próbowaliście już połączenia rabarbaru z kokosem? Jeżeli nie, czas najwyższy! :)

tarta z rabarbarem

Składniki na małą blaszkę (ok. 20×15 cm):

Składniki na spód:

  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu/kwaśnej śmietany

Składniki na nadzienie:

  • ok. 6 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru pudru

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g mąki
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • pól szklanki cukru pudru

Wykonanie:

Składniki na spód łączymy krótko ze sobą i wkładamy do lodówki (to spowoduje, że ciasto będzie idealnie kruche).

W tym czasie myjemy rabarbar, oczyszczamy i kroimy na centymetrowe kawałeczki. Wrzucamy na suchą patelnię, dodajemy cukier i smażymy dosyć gęste powidła (ok. 15 minut).

Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt formy, przenosimy i dokładnie wylepiamy nim blachę. Nakłuwamy widelcem po całej długości i podpiekamy 15 minut.

Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i całość posypujemy kruszonką. Ponownie wkładamy do pieca na jeszcze ok. 15 minut.

Gotowe.

Reklamy

16 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s