Obłędnie pyszne i banalne w przygotowaniu ciasto. Kruchy, maślany spód, kwaśne nadzienie i cudowna, rozpływająca się z ustach kokosowa kruszonka. Próbowaliście już połączenia rabarbaru z kokosem? Jeżeli nie, czas najwyższy! :)
Składniki na małą blaszkę (ok. 20×15 cm):
Składniki na spód:
- 100 g masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu/kwaśnej śmietany
Składniki na nadzienie:
- ok. 6 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru pudru
Składniki na kruszonkę:
- 50 g mąki
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- pól szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Składniki na spód łączymy krótko ze sobą i wkładamy do lodówki (to spowoduje, że ciasto będzie idealnie kruche).
W tym czasie myjemy rabarbar, oczyszczamy i kroimy na centymetrowe kawałeczki. Wrzucamy na suchą patelnię, dodajemy cukier i smażymy dosyć gęste powidła (ok. 15 minut).
Składniki na kruszonkę łączymy ze sobą. Odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt formy, przenosimy i dokładnie wylepiamy nim blachę. Nakłuwamy widelcem po całej długości i podpiekamy 15 minut.
Na podpieczony spód wykładamy rabarbar i całość posypujemy kruszonką. Ponownie wkładamy do pieca na jeszcze ok. 15 minut.
Gotowe.
Dopiero piekłam ciasto z kruszonką i nie wpadłam na ten kokos. Do wypróbowania następnym razem :)
Pyszności. Uwielbiam kokos, a rabarbar na kruchym cieście nie ma sobie równych :) Jeśli uda mi się jeszcze gdzieś kupić rabarbar, będę piekła :))
Poproszę kawałek.
pyszne, wiosenne smaki! kokos fajne pasuje do rabarbaru
Takiego połączenia nie próbowałam, ale oddzielnie kokos i rabarbar uwielbiam ;) A Twoje danie wygląda bardzo apetycznie ;)
Wszystko, co z kokosową kruszonką, biorę w ciemno:)
Obłędne :D Wygląda wspaniale, pachnie wspaniale i na pewno wspaniale smakuje :)
Oj lubię! :)
Klasyk. Pyszny. Przymierzam się:)
Piekłam kiedyś podobne, tyle że z jagodami. Twoje zapowiada się jeszcze smaczniej, więc muszę wypróbować!!!
Uwielbiam kruche ciasta, poproszę o porcję do kawy :)
Bardzo smaczne ciacho :)
Cudownie wygląda :) Niebo w gębie
Nawet po więcej kawałeczków sięgnęłabym:)) Jakie to musi być bosko smaczne połączenie;)
Aż chce się sięgnąć po kawałek :)
Polecam ten przepis, ciasto było hitem imprezy, kwaskowatość rabarbaru przełamana kokosem, PYCHA!!!