Kasza gryczana z botwinką

Ostatnio mam ciągle ochotę na kaszę. Pogoda nas nie rozpieszcza, a organizm domaga się dogrzania. Więc zamiast botwinkowego chłodnika, przygotowuję botwinkę z kaszą. Prosto, szybko, zdrowo i bardzo, bardzo smacznie.

kasza z botwinką

Składniki na 3 porcje:

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pęczek botwinki
  • 125 g sera twarogowego półtłustego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kaszę zalej dwukrotnie większą ilością wody, zagotuj, a następnie zmniejsz ogień do najmniejszego i gotuj pod przykryciem ok 15 minut.

W tym czasie na patelni rozgrzej masło z oliwą i dodać posiekaną botwinkę. Smaż chwilę, dopraw solą i pieprz i odstaw z ognia. Ugotowaną kaszę dodaj do botwinki, wymieszaj i całość posyp pokruszonym serem. Gotowe.

Reklamy

14 thoughts

  1. Jakie pyszne danie! Pierwszy raz robiłam coś z botwinką. Od siebie dodałam pieczarki, a całość posypałam listkami świeżej mięty. Jestem przekonana, że jeszcze nie raz to danie zagości na moim stole. Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam.Ola.

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s