Zupa Vichyssoise – francuska zupa z ziemniaków i pora

Kolejne danie kuchni francuskiej, które udowadnia, że nie Francja taka straszna jak ją malują, no przynajmniej nie ta kulinarna ;-) Pory, ziemniaki, cebula – zupa tania jak barszcz, a zachwyca smakiem. Lekko słodka, oryginalnie podawana na zimno, ale ja uwielbiam zupy gorące. Podana z kwaśną śmietaną i mnóstwem posiekanego szczypiorku. Przepyszna!

zupa vichyssoise

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 3 pory
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka oliwy

Do podania:

  • szczypiorek
  • śmietana 18%

Wykonanie:

Cebulę obieramy i drobno kroimy. Z pora odkrawamy zielone liście, a białe części siekamy w talarki. Ziemniaki obieramy i kroimy  w kostkę.

W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy 15-20 minut, do zmięknięcia warzyw.

Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Miksujemy na gładki krem.

Podajemy ze śmietaną i sporą ilością posiekanego szczypiorku.

11 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *