Kolejne danie kuchni francuskiej, które udowadnia, że nie Francja taka straszna jak ją malują, no przynajmniej nie ta kulinarna ;-) Pory, ziemniaki, cebula – zupa tania jak barszcz, a zachwyca smakiem. Lekko słodka, oryginalnie podawana na zimno, ale ja uwielbiam zupy gorące. Podana z kwaśną śmietaną i mnóstwem posiekanego szczypiorku. Przepyszna!
Składniki na ok. 4 porcje:
- 3 pory
- 3 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- 1 łyżka masła
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka oliwy
Do podania:
- szczypiorek
- śmietana 18%
Wykonanie:
Cebulę obieramy i drobno kroimy. Z pora odkrawamy zielone liście, a białe części siekamy w talarki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
W rondlu rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa i podsmażamy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem, przykrywamy i gotujemy 15-20 minut, do zmięknięcia warzyw.
Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Miksujemy na gładki krem.
Podajemy ze śmietaną i sporą ilością posiekanego szczypiorku.
Tania a jaka dobra i wszystko co lubię. Por uwielbiam ach już czuję jej smak.
Widać ,że gustujesz w zupach :) Przepysznie wygląda :)
O tak, pyszna zupa :)
Już po samym opisie nabrałam na nią ogromnej ochoty :)
Pyszna, podobna do kremu z pora jaki ostatnio robiłam :))
ależ ty robisz cudowne zdjęcia! Dla mnie bomba :)
Prosta, a zarazem wspaniała. Wygląda bardzo apetycznie :)
Mniam, uwielbiam takie sycące zupki, pięknie wygląda, ja właśnie zjadłam swoją włoską zupkę – ribbolitę:)
Pyszna i prosta .Wspomniałam już ,że robisz piękne zdjęcia.
Składniki obiecują ucztę kulinarną :)
Cudowna zupa. Bardzo mi się podoba. Z chęcią taką zrobię :-)