Zapiekanka z ryżem i mięsem mielonym

Zdarza mi się ugotować ogromną porcję ukochanego ryżu. Uwielbiam go jeść smażonego z warzywami, ale tym razem z nadmiaru przygotowałam banalną zapiekankę a’la lasagne. Ryż połączony z przepysznym mięsnym sosem. Sycąca zapiekanka w sam raz na ostatnie zimowe dni.

zapiekanka

Składniki na sporą zapiekankę:

  • 200 g ulubionego ryżu
  • 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka pomidorów z sokiem
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (lub jakiegokolwiek innego)
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • kilka plastrów żółtego sera

Wykonanie:

Ryż zalewamy wodą, przykrywamy, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień na minimalny i parujemy. Po ok. 10 minutach ściągamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem, aby ryż sobie doszedł.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy mielone mięso, obsmażamy na dość dużym ogniu. Zalewamy bulionem, a następnie pomidorami. Doprawiamy i dusimy ok. 15-20 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Dno wyścielamy połową ugotowanego ryżu i zalewamy połową mięsnego sosu. Następnie układamy pozostałą część ryżu, a na to wylewamy pozostały sos. Wkładamy do pieca na 30 minut. Pod sam koniec układamy plasterki sera i wkładamy jeszcze na 5 minut.

Kroimy po odczekaniu kilku minut.

Reklamy

14 thoughts

Dodaj komentarz