Zdarza mi się ugotować ogromną porcję ukochanego ryżu. Uwielbiam go jeść smażonego z warzywami, ale tym razem z nadmiaru przygotowałam banalną zapiekankę a’la lasagne. Ryż połączony z przepysznym mięsnym sosem. Sycąca zapiekanka w sam raz na ostatnie zimowe dni.
Składniki na sporą zapiekankę:
- 200 g ulubionego ryżu
- 500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 puszka pomidorów z sokiem
- 1 szklanka bulionu warzywnego (lub jakiegokolwiek innego)
- 1 łyżeczka soli
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- kilka plastrów żółtego sera
Wykonanie:
Ryż zalewamy wodą, przykrywamy, zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień na minimalny i parujemy. Po ok. 10 minutach ściągamy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem, aby ryż sobie doszedł.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy mielone mięso, obsmażamy na dość dużym ogniu. Zalewamy bulionem, a następnie pomidorami. Doprawiamy i dusimy ok. 15-20 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Dno wyścielamy połową ugotowanego ryżu i zalewamy połową mięsnego sosu. Następnie układamy pozostałą część ryżu, a na to wylewamy pozostały sos. Wkładamy do pieca na 30 minut. Pod sam koniec układamy plasterki sera i wkładamy jeszcze na 5 minut.
Kroimy po odczekaniu kilku minut.
Co za pyszności, uwielbiam takie zapiekanki jak zostaną wcinam przez dwa dni.
Uwielbiam tego typu dania, Twoje wygląda cudownie :)
Proste i dobre. Idealne.
Również lubimy takie zapiekanki, Twoja cudnie podana :)
I jest pysznie :)
Też taką robię, Twoja wygląda fenomenalnie, aż narobiłaś mi apetytu:)
Bardzo lubię zapiekanki robić jak muszę przygotować coś na szybko :) Bardzo apetyczna ta Twoja :)
Mniam jaka pyszna zapiekanka :-)
Koniecznie wypróbuję, lubię takie zapiekanki ;)
Zapiekanki zimową porą uwielbiam! Wersja z ryżem bardzo fajna! :)
Świetna zapiekanka. Prosty sposób na pyszny obiad :)
Śliczne zdjęcie! Takie dania obiadowe są przepyszne:)
Świetny pomysł na obiad. Pychota :)
Zapiekanka bardzo prosta a jak musi smakowac ;(