Serniczki z sera ricotta

Uwielbiam sernik, ale paradoksalnie rzadko go jem. Może właśnie dlatego go tak uwielbiam? Bo jest dla mnie deserem na wyjątkowe okazje. Nie takim przygotowywanym na co dzień. Aksamitny, nie za słodki, dostojny, idealnie gładki. Z resztki sera ricotta, który kupiłam już sama nie wiem do czego postanowiłam zrobić szybkie serniczki. Za mało sera, aby powstał jeden duży, ale odpowiednio do powstania małych serniczków. Ot takich na dwa gryzy. Przyprawione limonką i małą ilością cukru, podane z kremem czekoladowym to prawdziwa rozkosz. Na wyjątkowe okazje.

serniczki z ricotty

Składniki na 4 małe serniczki:

Składniki na spód:

  • 50 g dowolnych ciastek
  • 1 łyżka masła

Składniki na sernik:

  • 250 g sera ricotta
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki cukru
  • ¼ łyżki mąki ziemniaczanej
  • otarta skórka z połowy limonki
  • sok wyciśnięty z ćwiartki limonki

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni.

Ciastka blendujemy na piasek, dodajemy masło i ponownie blendujemy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Powstałą masą napełniamy dna kokilek.

Ser ricotta odsączamy na ręczniku papierowym lub gazie, aby pozbyć się nadmiaru wody.

Dodajemy do niego całe jajko, cukier, mąkę oraz sok i skórkę z limonki. Całość mieszamy krótko łyżką, tylko do połączenia się składników.

Gotową masę przelewamy do kokilek, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika na 45 minut.

Wyciągamy i studzimy kilka godzin w lodówce do nabrania odpowiedniej konsystencji.

Ewentualnie dekorujemy kremem czekoladowym.

Reklamy

25 thoughts

  1. Takie mini serniczki to coś dla mnie. Na drogę w papierek i pałaszuje w samochodzie ha ha. Ty to masz pomysly

Dodaj komentarz