Chowder z kukurydzy

Chowder to bardzo popularna zupa w krajach anglosaskich, szczególnie w USA. Przygotowywana oryginalnie z owoców morza i ryb. Dzisiaj ma już wiele innych odmian, a cechami łączącymi ten rodzaj zupy jest gęstość, kremowość i zabielanie mlekiem lub śmietanką. Mnie chowder kojarzy się z kukurydzą. Może się wydawać, że to taka zwykła wegetariańska zupa, ale jej smak jest urzekający. Idealna na jesienne chłody, doskonale rozgrzewa, syci, a dzięki swojej kremowej konsystencji, jest po prostu doskonała. Ah, no i ten słoneczny kolor. Przywołuje słońce :-)

chowder

Składniki na ok. 1,5 l zupy:

  • 2 kolby kukurydzy
  • 1 żółta papryka
  • 1 cebula
  • 4 małe ziemniaki
  • 0,5 papryczki chilli
  • szczypiorek
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Wykonanie:

Kukurydzę myjemy i ostrym nożem ścieramy, aby wydobyć wszystkie ziarenka.

Paprykę i kroimy w większą kostkę.

Ziemniaki i cebulę obieramy i tez kroimy w kostkę.

Chilli i szczypior drobno siekamy.

Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze części.

W większym rondlu rozgrzewamy olej z pomidorów i wrzucamy do niego wszystkie warzywa. Chwilę podsmażamy i zalewamy mlekiem i wodą.

Doprawiamy papryką, gałką, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut.

Podajemy posypane dodatkowym szczypiorkiem.

Reklamy

7 thoughts

Dodaj komentarz