Pieczone frytki z dyni

Frytki – moja wielka słabość. Uwielbiam te klasyczne ziemniaczane – miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Dynia odmiany Hokkaido ma na szczęście całkiem podobną strukturę do poczciwego ziemniaka, stąd i ją można przerobić na ukochaną przekąskę. A żeby było trochę bardziej dietetycznie i całość można było w zasadzie nazwać sałatką – frytki pieczemy w piekarniku. Dzięki przyprawom dynia nabiera fantastycznego smaku i nie jest jałowa. Tutaj kluczowa jest wędzona papryka, dzięki której warzywo zyskuje drugie życie. Im dłużej podpieczecie dyńkę, tym bardziej chrupiące otrzymacie frytki, które z czasem jednak miękną, także należy jeść na gorąco.

Frytki z dyni i batatów 2.jpg

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 dynia Hokkaido o wadze ok. 1 kg
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka wędzonej ostrej lub słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

Dynię myjemy, kroimy na 3 części, wydłubujemy miąższ razem z pestkami. Każdą część kroimy na pożądanej wielkości frytki, starając się otrzymać słupki.

Oliwę mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Pokrojoną dynię wrzucamy do dużej miski i polewamy przygotowaną miksturą. Porządnie mieszamy, żeby każda frytka została obtoczona.

Tak przygotowane frytki wrzucamy na blachę i pieczemy ok. 30 minut.

Podajemy solo lub z dodatkami.

Reklamy

17 thoughts

Dodaj komentarz