Frytki z dyni

Moją wielką słabością są frytki. Przepadam za tą chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem. Aby nie mieć za dużych wyrzutów sumienia, przygotowuję je często w piekarniku. Są równie smaczne, a o niebo zdrowsze. Ale frytki to przecież nie tylko z ziemniaków. Tym razem postawiłam na sezonową dynię, która doskonale nadaje się na frytki. Ale uwaga, nie każda dynia będzie się nadawała – wybierzcie dynię hokkaido, która dzięki swojej twardości zachowa kształt i zachowa się podobnie do ziemniaka. Trochę ulubionych przypraw i przekąska gotowa :-)

frytki z dyni

Składniki na ok. 4 porcje:

  • 1 dynia hokkaido o wadze ok. 1 kg
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki tymianku

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

Dynię myjemy, kroimy na 3 części, wydłubujemy miąższ razem z pestkami. Każdą część kroimy na pożądanej wielkości frytki – u mnie ok. 2 cm paski.

Oliwę mieszamy ze wszystkimi przyprawami. Pokrojoną dynię wrzucamy do dużej miski i polewamy przygotowaną miksturą. Porządnie mieszamy, żeby każda frytka została obtoczona.

Tak przygotowane frytki wrzucamy na blachę i pieczemy 30 minut.

Podajemy solo lub z dodatkami.

Reklamy

17 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s