Pasta z orzechów włoskich

Absolutnie uwielbiam wszystkie orzechy świata, lubię je jeść jako przekąskę, jako dodatek do różnych dań, masło orzechowe wyjadam łyżeczką wprost ze słoika, smakuje mi nawet, przez większość nielubiany holenderski sos orzechowy. Korzystając z podarowanych mi przez Ciocię orzechów włoskich, zrobiłam pastę do kanapek. Iście jesienną. Trochę na wzór masła orzechowego, jednakże podkręconego nutą chilli. Wyszło bardzo smacznie!

pasta z orzechów włoskich

Składniki na małą miseczkę:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka płatków chilli lub ostrej papryki
  • łyżeczka miodu

Wykonanie:

Orzechy wstępnie utłuc w moździerzu, a następnie zblendować na konsystencję masła. Dodać pozostałe składniki, porządnie wymieszać i gotowe.

Reklamy

15 thoughts

  1. Ja kupuję sobie czasem pesto z orzechów włoskich. Ciekawa jestem czy smak jest podobny. Orzechy bardzo lubię i muszę się niebawem pokusić o wykonanie tego przepisu. Jest nietypowy i na pewni bardzo smaczny :)

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s