Pasta z orzechów włoskich

Absolutnie uwielbiam wszystkie orzechy świata, lubię je jeść jako przekąskę, jako dodatek do różnych dań, masło orzechowe wyjadam łyżeczką wprost ze słoika, smakuje mi nawet, przez większość nielubiany holenderski sos orzechowy. Korzystając z podarowanych mi przez Ciocię orzechów włoskich, zrobiłam pastę do kanapek. Iście jesienną. Trochę na wzór masła orzechowego, jednakże podkręconego nutą chilli. Wyszło bardzo smacznie!

pasta z orzechów włoskich

Składniki na małą miseczkę:

  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki zimnej wody
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka płatków chilli lub ostrej papryki
  • łyżeczka miodu

Wykonanie:

Orzechy wstępnie utłuc w moździerzu, a następnie zblendować na konsystencję masła. Dodać pozostałe składniki, porządnie wymieszać i gotowe.

15 thoughts

  1. Ja kupuję sobie czasem pesto z orzechów włoskich. Ciekawa jestem czy smak jest podobny. Orzechy bardzo lubię i muszę się niebawem pokusić o wykonanie tego przepisu. Jest nietypowy i na pewni bardzo smaczny :)

  2. Nie wpadłabym na to. Ale pomysł ciekawy. Ja najbardziej lubię orzechy pekan. Takie mogę jeść garściami. Ciekawe jak by smakował krem z dodatkiem tych orzechów. To chili musi dawać świetny smak :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *