Grzane wino

Nie ma lepszej rzeczy na rozgrzanie po mroźnym dniu niż grzaniec. Gorący, aromatyczny, pachnący. Łatwo i szybko przygotujecie go w domu, kupując po drodze zwykłe, wytrawne lub półwytrawne czerwone wino. W takim winie możecie też skąpać np. gruszki i mieć wspaniały, lekki deser. Tylko nie wiem czy coś zostanie… ;-)

Składniki na dwie porcje:

  • 500 ml czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina
  • skórka z połowy pomarańczy
  • skórka z połowy cytryny
  • kawałek kory cynamonu
  • 4 goździki
  • 2 ziarna kardamonu
  • kilka rodzynek
  • 1-2 łyżki miodu (jasnego – lipowego, akacjowego, wielokwiatowego)
  • 2 plasterki pomarańczy

Wykonanie:

Obieramy skórkę z pomarańczy i cytryny – najlepiej zrobić to obieraczką, aby uzyskać samą cienką skórkę, bez białych błonek.

Wino przelewamy do rondla. Dodajemy do niego skórki, cynamon, goździki, kardamon, rodzynki i miód (stopniować w zależności od pożądanego poziomu słodyczy). Podgrzewamy kilka minut, staramy się nie doprowadzać do wrzenia.

Podajemy natychmiast ze świeżymi plastrami pomarańczy.

Reklamy

11 thoughts

  1. Doskonałe na tę porę roku, zwłaszcza że ostatnio u mnie pochmurno i zimno. Wieczorem chyba spreparuję sobie grzańca i będę się wylegiwać w łóżku :D

  2. Ja jakąś wielką fanką grzańców nie jestem. Ale moim zdaniem nie trafiłam po prostu na należycie przyrządzone. Ostatnio w jednej restauracji było bardzo smaczne grzanke winko. Dzięki Twoimu przepisowi chcę sama spróbować w domu i zobaczyć efekt :D

Dodaj komentarz