Krem jaglany z pieczonymi śliwkami

Jeszcze do niedawna nie lubiłam śniadań na słodko, ale teraz coraz bardziej się to zmienia. Lubię zjeść rano drożdżówkę, słodkiego rogala czy kanapkę z dżemem. Ale najbardziej lubię te śniadania na ciepło. Gdy za oknem temperatura spada coraz bardziej, poranki są coraz bardziej ciemne, miseczka słonecznej kaszy jaglanej przywraca do życia. Z jesiennymi, pieczonymi śliwkami, skąpanymi w miodzie i sporej szczypcie cynamonu. Zdrowo najedzona, mogę rozpoczynać dzień!

Składniki na 1 porcję:

  • ¼ szklanki kaszy jaglanej
  • kilka łyżek wody
  • ¾ szklanki mleka (ulubionego)
  • szczypta soli
  • kilka śliwek
  • 1 łyżka miodu
  • spora szczypta cynamonu

Wykonanie:

Śliwki najlepiej upiec wcześniej i przechowywać np. w lodówce, a następnie odgrzewać w garnku czy piekarniku.

Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową. Śliwki ułożyć na przygotowanej blasze, polać miodem i posypać cynamonem. Piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę.

Kaszę jaglaną przelać zimną wodą (ja tego nigdy nie robię). Wsypać do garnka. Zalać kilkoma łyżkami wody i mlekiem. Posolić, wymieszać i zagotować. Gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, a następnie zostawić pod przykryciem. Kasza wówczas sobie dojdzie.

Kaszę podawać z upieczonymi śliwkami, polaną dodatkową sosem, który wydobędzie się ze śliwek. Posypać dodatkowo cynamonem.

Reklamy

17 thoughts

  1. Cudowny pomysł na śniadanie! Nie dość, że ciepłe, pożywne to jeszcze wygląda na bardzo smaczne. Tak jak piszesz- w takie chłodne dni, jak obecnie nastały ma się ochotę na ciepłe posiłki. Ja bym je mogła jeść niemal zamiast śniadań/ kolacji na zimno. Super :)

    Lubię to

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s