Jabłka ze zdrową kruszonką

Uwielbiam jabłka. Nasze soczyste, chrupiące polskie jabłka. Przyznaję, że najczęściej jem je ot tak, solo, bez dodatków, na surowo. Uwielbiam te twarde, słodko-kwaśne, chrupiące. Przepadam również za wszelakimi ciastami, w których jabłka grają główną rolę. Szarlotki, jabłeczniki czy po prostu ciasta z jabłkami, lubię wszystkie :-) Gdy mam ochotę na właśnie takie ciasto na szybko, ciepłe, pachnące cynamonem – robię crumble, czyli jabłka z kruszonką. Cała masa rozpływających się w ustach jabłuszek z chrupiącą kruszonką. Podstawowa wersja opiewa na klasyczną kruszonkę z masła, mąki i cukru. Ja swoją wzbogaciłam płatkami owsianymi, siemieniem lnianym oraz orzechami włoskimi. Wy możecie dodać inne ulubione ziarna, suszone owoce, a nawet jabłka zastąpić gruszkami czy śliwkami. Kombinujcie, na pewno wyjdzie pysznie :-)

Składniki na 2 porcje (pieczone w foremce o średnicy 15 cm):

  • 3 mniejsze jabłka
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • garść orzechów włoskich

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Foremkę smarujemy jedną łyżką masła.

Jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na małe kawałeczki (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Dodajemy do formy. Wsypujemy cynamon, mieszamy.

Pozostałe masło łączymy z mąką i cukrem, dodajemy płatki owsiane i siemię. Płatki można dodać w całości lub lekko je wcześniej blendować. Palcami zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią jabłka.

Całość posypujemy z grubsza posiekanymi orzechami i pieczemy ok. 30 minut. Jabłka mają puścić sok i zmięknąć, kruszonka ma się ładnie zezłocić.

Podajemy solo lub z bitą śmietaną, lodami waniliowymi, dżemem.

Reklamy

9 thoughts

Dodaj komentarz