Chaczapuri imeretyńskie

Odkrywając smaki Gruzji, nie mogło zabraknąć chaczapuri, czyli chyba najpopularniejszej potrawy z tej części świata. Jest go kilka rodzajów, ja wybrałam bardzo podstawowe chaczapuri imeretyńskie, które przypomina trochę pizzę, zarówno wyglądem jak i smakiem. Ciasto drożdżowe nadziane serem i zapieczone. Trzymając się oryginalnej wersji, powinnam użyć prawdziwego sera do chaczapuri, jednak najbliżej klasyka jest mieszanka mozzarelli i fety, którymi nadziałam moje chlebki. Chaczapuri można zarówno upiec na patelni lub po prostu w piekarniku. Wypróbowałam obie wersje i przyznaję, że ta z piekarnika była ciut lepsza. Do pysznego chaczapuri podałam prostą sałatkę z pomidorów i ogórków, aby całość nieco ożywić. Było pysznie, wypróbujcie :-)

Składniki na jeden mały chlebek:

  • 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 50 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki masła
  • 100 g sera – najlepiej gruziński ser na chaczapuri, bundz lub koryciński, ale spokojnie można użyć bardziej dostępnych u nas serów – u mnie 50 g sera feta i 50 g mozzarelli
  • szczypta pieprzu

Wykonanie:

Mleko i wodę lekko podgrzewamy. Rozpuszczamy w płynie drożdże ze szczyptą cukru. Mieszaninę wlewamy do mąki, dodajemy sól i łyżkę ciepłego masła. Zagniatamy gładką, elastyczną kulę. Odstawiamy pod przykryciem na ok 1,5 godziny lub na całą noc do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Ser kroimy na mniejsze kawałki lub ścieramy na tarce (w zależności jakiego używacie) i próbujemy stworzyć z niego jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem. Nie solimy, ponieważ serowy farsz dzięki fecie jest już odpowiednio słony.

Po tym czasie ciasto rozgniatamy na placek i na środku układamy nadzienie.

Następnie zwijamy tak jak na zdjęciach – czyli składamy z każdej strony do środka, a następnie ponownie robimy kulę i rozpłaszczamy na placek.

Placek można upiec w piekarniku w ok. 220 stopniach (ok. 12-15 minut) lub usmażyć na suchej patelni po ok. 4 minuty z każdej strony.

Podajemy gorące i polane pozostałym masłem :-)

Propozycja bierze udział w akcji —>
Kuchnia gruzińska 2014

Reklamy

7 thoughts

Dodaj komentarz