Chaczapuri imeretyńskie – gruzińskie chaczapuri imeruli

Odkrywając smaki Gruzji, nie mogło zabraknąć chaczapuri, czyli chyba najpopularniejszej potrawy z tej części świata. Jest go kilka rodzajów, ja wybrałam bardzo podstawowe chaczapuri imeretyńskie, które przypomina trochę pizzę, zarówno wyglądem jak i smakiem. Ciasto drożdżowe nadziane serem i zapieczone. Trzymając się oryginalnej wersji, powinnam użyć prawdziwego sera do chaczapuri, jednak z racji tego, że na chwilę obecną ten ser jest bardzo ciężko dostępny w Polsce, najbliżej smaku oryginału będzie mieszanka twardej mozzarelli i oryginalnej greckiej fety. Więc śmiało możecie użyć tej, bardziej dostępnej mieszanki.

Chaczapuri imeretyńskie tradycyjnie przygotowuje się smażąc placek na patelni, ale można to też robić w piecu. Chlebek najlepiej smakuje na gorąco, gdy ser w środku jest jeszcze ciągnący się. Gdy nie dacie chaczapuri rady, można go oczywiście odgrzać. Ale umówmy się, kto oprze się gruzińskiej pizzy? :-)

W tym miejscu znajdziecie również przepis na chaczapuri w kształcie łódki, czyli chaczapuri adżarskie.

chaczapuri imeretyńskie

Składniki na jedno niewielkie Chaczapuri Imeretyńskie:

  • 160 g mąki pszennej (1 szklanka)
  • 10 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • 50 ml wody
  • pół łyżeczki soli
  • 2 łyżki masła rozpuszczonego

Składniki na farsz:

  • 100 g sera na chaczapuri – w Gruzji będzie miał on właśnie taką nazwę, jest to ser młody podpuszczkowy i na ten moment nie jest on w Polsce dostępny; opcjonalnie można użyć sera o nazwie sulguni, ale i on nie jest u nas łatwy do kupienia. Dlatego by uzyskać podobny smak polecam użycie twardej mozzarelli (nie tej w kulce, ale w kostce, jak do pizzy) oraz oryginalnej greckiej fety w proporcjach 1:1, czyli po 50 g
  • spora szczypta pieprzu

Dodatkowo:

  • 1 łyżka masła

chaczapuri imeretyńskie

Wykonanie:

Mleko i wodę delikatnie podgrzej i rozpuść w mieszaninie drożdże. Odłóż na chwilę, aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodaj do mieszaniny przesianą mąkę i sól. Zacznij zagniatać ciasto. Na końcu dodaj rozpuszczone masło i uformuj gładką kulę. Włóż ją do miski, przykryj czystą ściereczkę i odłóż do wyrastania. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, zajmie to ok. 2 h.

W czasie wyrastania przygotuj farsz. Ser lub sery zetrzyj na tarce lub pokrusz w dłoniach, dopraw pieprzem.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć, uformuj kulę i rozpłaszcz ją. Rozwałkuj na kształt koła o średnicy ok. 25 cm. Na środku ułóż serowy farsz. Krawędzie koła złóż szczelnie do środka i powoli rozpłaszcz kulę. Ponownie rozwałkuj na kształt koła (ok. 20 cm średnicy).

Rozgrzej patelnię i smaż chaczapuri imeretyńskie po ok. 4-5 minut z każdej strony na wolnym ogniu. Po zdjęciu z patelni od razu posmaruj wierzch masłem i podawaj. Najlepiej smakuje na gorąco.

8 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.