Lawasz – gruziński chleb

Lawasz, czyli ormiański chlebek, bardzo popularny między innymi w Gruzji. To jedno z najprostszych rodzajów pieczywa, które zarazem smakuje tak wspaniale. Stanowi świetny dodatek do  wielu dań- zup, gulaszów, dipów, humusu. Jest naprawdę dziecinnie prosty, nie musicie nawet włączać piekarnika. Najlepiej smakuje na ciepło. Spróbujcie koniecznie.

lawasz

Inspiracja: http://mirabelkowy.blogspot.com/2013/08/lawasz-lavash.html

 

Składniki na 4 chlebki:

  • 1 szklanka mąki pszennej lub pełnoziarnistej
  • 50 ml wody
  • 50 ml mleka
  • łyżeczka świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Wodę lekko podgrzewamy razem z mlekiem. Dodajemy cukier i rozpuszczamy w mieszaninie drożdże.

Do osobnej miski wsypujemy mąkę z solą. Dodajemy rozczyn, mieszamy, na koniec dodając oliwę. Chwilę zagniatamy ciasto formując elastyczną, gładką kulę. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce.

Podrośnięte ciasto krótko zagniatamy i dzielimy na 4 równe części. Każdą część podsypujemy lekko mąką i wałkujemy na cienki placek.

Rozgrzewamy patelnię i pieczemy nasze placki bez dodatku tłuszczu po ok. 1 minucie z każdej strony. Mają się ładnie zarumienić.

Podajemy gorące.

Propozycja bierze udział w akcji —>
Kuchnia gruzińska 2014

Reklamy

10 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s