Lawasz – ormiański podpłomyk

Lawasz, czyli ormiański chlebek, bardzo popularny w całym regionie zakaukaskim, między innymi w Gruzji czy Azerbejżanie, ale także w Turcji. To jedno z najprostszych rodzajów pieczywa, które zarazem smakuje tak wspaniale. Chyba każdy region świata ma swój podpłomyk – Meksykanie tortille, Hindusi chapati, a nawet u nas tego typu pieczywo powstawało i pewnie nadal powstaje po resztkach ciasta z pierogów (u mnie się tak robiło!).

Stanowi świetny dodatek do  wielu dań – zup, gulaszów, dipów, humusu. Lawasz możecie przygotować na patelni lub w piekarniku, chociaż tradycyjnie powstaje w tonirze – stożkowym piecu zakopanym w ziemi.  Domowa wersja jest jednak równie znakomita!

181021S7T00806-1.jpg

Składniki na 4 chlebki:

  • 1 szklanka mąki pszennej lub pełnoziarnistej + garść do podsypywania
  • pół szklanki letniej wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

Wykonanie:

Do miski wsyp mąkę z solą, powoli dodawaj ciepłą wodę i zagnieć ciasto. Na końcu dodaj tłuszcz i z ciasta wyrób gładką kulę. Przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut do odpocznięcia. Ciasto wytworzy niezbędny gluten, który sprawi, że chlebki nie będą się rwały.

Do wykonania tego typy pieczywa możesz również wykorzystać ciasto pozostałe np. po pierogach.

Patelnię lub piekarnik zacznij mocno rozgrzewać.

Kulę podziel na cztery w miarę równe kawałki. Każdy z nich rozwałkuj na cienki placek i kładź na rozgrzaną patelnię lub do pieca. Smaż na suchej patelni po ok. 1,5 minuty z każdej strony. Podpłomyki powinny wytworzyć bąble i porosnąć. Jeżeli używasz piekarnika, piecz ok. 5 minut w 220 stopniach.

Gotowe podpłomyki używaj do czego chcesz – jako dodatek do dań, zawijaj je jak wrapy, maczaj w przeróżnych sosach, traktuj jak klasyczne pieczywo.

Reklamy

10 thoughts

Dodaj komentarz