Odkąd pierwszy raz spróbowałam tajskie curry, oszalałam. Bogactwo i niesamowity balans smaków ukryty w tak prostym i szybkim daniu. Przy tym zdrowym i lekkim. Czy może być lepiej? :-) Absolutnie genialne!
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 litr mleczka kokosowego
- 2 duże łyżki pasty żółtej curry
- 1 batat
- 1 żółta papryka
- 1 marchewka
- 2 garści fasolki szparagowej
- 6 listków limonki Kaffir
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki sosu ostrygowego
- 4 łyżki sosu rybnego
- 1 papryczka chilli
- 2 limonki
- opcjonalnie: 1 pierś kurczaka
Wykonanie:
Batata i marchewkę obieramy. Z papryki wydrążamy środek, fasolkę oczyszczamy z końcówek. Wszystkie warzywa wyjemy i kroimy na mniejsze części – kosteczkę lub paseczki.
Jeżeli używamy kurczaka, kroimy go na cieniutkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy pastę curry, dolewamy mleczko kokosowe, dokładnie mieszamy. Dodajemy rozdarte liście limonki kaffir i warzywa. Gotujemy ok. 15 minut, aby batat mógł zmięknąć.
Dodajemy papryczkę chilli, cukier, sosy. Mieszamy i na końcu wrzucamy kurczaka. Gotujemy jeszcze chwilkę i po wyłączeniu źródła ciepła, doprawiamy sokiem z limonki. Posypujemy kolendrą.
Podajemy z ryżem jaśminowym.
Ja teraz chciałabym wybrać się na festiwal Fest Asia (warszawa, 25 i 26 kwietnia w Warszawie) i znaleźć jeszcze więcej inspiracji
Uwielbiam curry, choć zazwyczaj przyrządzam je z kurczakiem i czuję, że dopadła mnie monotonia. Batat to świetny pomysł, zdecydowanie do wypróbowania ;-)
Wygląda smacznie i pewnie taka jest :)
Kusisz mnie strasznie tym daniem! :)
AAAA!! Vegańska potrawa! Uwielbiam. Jestem wegetarianka dopiero 2 miesiące, ale staram się zajadać vegańskimi rzeczami ponieważ powoli chcę przejśc na veganizm! Ostatnio robiłam zupę cebulowo ziemniaczaną (pycha) ale najbardziej smakuje mi zupa z marchewka, pietruszką i soczewicą. Dodaje się imbir, natke pietruszki oczywiście curry do tego mleko kokosowe i przecier pomidorowy ;) mega pyszna! tą też wybróbuję! Właśnie biorę sie za spisywanie przepisu ;)
O rany!!! Ależ pychota!
Przepyszne być musi. Cudo!
Musi nieziemsko smakować :)
Mniam, mniam. To zdecydowanie moje smaki. Wspaniałe, aromatyczne. Ale curry z batatem dopiero przede mną :)
oooo.. a ja jeszcze nie miałam okazji, a mogę się założyć że pewnie sama szalałabym na jego punkcie! wygląda bosko!
Pyszne danie :-)
Ciekawe smaki, oryginalne danie:)
Lubię takie smaki. Danie wygląda mega apetycznie :)