Sos orzechowy

Co jak co, ale jeżeli chodzi o masło orzechowe ludzie dzielą się na jego zagorzałych przeciwników oraz maniakalnych zwolenników. Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy, zawsze trzymając słoiczek pod ręką. Także jeżeli wzdryga Was na samą myśl o fistaszkach, raczej nie spodoba Wam się poniższy sos. Według mnie jest genialny. Nieco mdły smak masła został przełamany ostrością imbiru i chilli, podkręcony limonką. Taki sosik wspaniale smakuje jako dodatek do dań azjatyckich, np. sajgonek. Można zrobić go więcej i przechowywać w słoiczku – wówczas mleko zastąpcie wodą.

Inspiracja: http://magda-silverteaspoon.blogspot.com/2012/04/sos-orzeszkowy-do-sajgonek.html

Składniki na porcję sosu:

  • 1 spora łyżka masła orzechowego
  • sok z połówki limonki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 1,5 cm)
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • 2-3 łyżki mleka lub wody

Wykonanie:

Imbir obieramy i ścieramy na tarce, mieszamy ze wszystkimi pozostałymi składnikami. Podajemy na zimno. Przechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce – wówczas zamiast mleka używamy wody.

Reklamy

4 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s