Placuszki z serka wiejskiego

Najlepszym rozpoczęciem dnia dla każdego łasucha są placuszki. Prezentowałam już Wam delikatne placuszki na twarożku, placki na serku ricotta, a dzisiaj, znowu serowo – na ziarnistym serku wiejskim. Są bardzo łatwe, spokojnie można je zrobić na szybko przed pracą czy szkołą. Dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej, mają piękny, słoneczny kolor. Dodatkowym atutem jest to, że można je usmażyć bez tłuszczu, na dobrze rozgrzanej patelni. Bardzo dobrze się z nimi współpracuje, łatwo można je przewrócić na drugą stronę. Są zwarte, ale przy tym delikatne i puszyste. Ja podałam je z morelami smażonymi na maśle i jogurtem. Polecam!

Składniki na 6 placuszków:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej (można zastąpić pszenną)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko

Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką i nakładać małe porcje na dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Smażyć po ok. 3 minuty z każdej strony. I już! :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *