Jestem ogromną fanką zup. Zarówno gęstych kremów jak i lekkich bulionów z dużymi kawałkami warzyw. W lecie, gdy temperatura sięga zenitu, lubię nastawić większy garnek lekkiej zupy i cieszyć się jej smakiem przez kilka dni. Taki obiad to zbawienie. Nie czekajcie z jej wykonaniem.
Składniki na ok. 2 litry zupy:
- 2 litry wody
- ekologiczna kostka bulionowa warzywna (lub oczywiście własnej produkcji warzywny bulion)
- 4 małe młode ziemniaki
- 2 młode marchewki
- ok. 300 g fasolki szparagowej
- 1 mała cukinia
- kilka gałązek tymianku
- kawałek naci selera
- 3-4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- natka pietruszki lub koperek
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę w garnku z dodatkiem kostki bulionowej.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę myjemy i kroimy w talarki lub kostkę. Fasolce ucinamy końcówki i kroimy na mniejsze części. Cukinię kroimy w kostkę.
Do gotującej się wody wrzucamy tymianek i posiekaną nać selera. Dodajemy ziemniaki, marchew i fasolkę. Gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dorzucamy cukinię i całość gotujemy jeszcze 15 minut.
Na końcu doprawiamy pieprzem i solą. Do jogurtu wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i zahartowany jogurt wlewamy do całej zupy. Mieszamy i zagotowujemy.
Podajemy z natką pietruszki lub koperkiem.