Zupa z młodych warzyw

Jestem ogromną fanką zup. Zarówno gęstych kremów jak i lekkich bulionów z dużymi kawałkami warzyw. W lecie, gdy temperatura sięga zenitu, lubię nastawić większy garnek lekkiej zupy i cieszyć się jej smakiem przez kilka dni. Taki obiad to zbawienie. Nie czekajcie z jej wykonaniem.

Składniki na ok. 2 litry zupy:

  • 2 litry wody
  • ekologiczna kostka bulionowa warzywna (lub oczywiście własnej produkcji warzywny bulion)
  • 4 małe młode ziemniaki
  • 2 młode marchewki
  • ok. 300 g fasolki szparagowej
  • 1 mała cukinia
  • kilka gałązek tymianku
  • kawałek naci selera
  • 3-4 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  •  natka pietruszki lub koperek

Wykonanie:

Zagotowujemy wodę w garnku z dodatkiem kostki bulionowej.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę myjemy i kroimy w talarki lub kostkę. Fasolce ucinamy końcówki i kroimy na mniejsze części. Cukinię kroimy w kostkę.

Do gotującej się wody wrzucamy tymianek i posiekaną nać selera. Dodajemy ziemniaki, marchew i fasolkę. Gotujemy ok. 30 minut. Po tym czasie dorzucamy cukinię i całość gotujemy jeszcze 15 minut.

Na końcu doprawiamy pieprzem i solą. Do jogurtu wlewamy kilka łyżek gorącej zupy i zahartowany jogurt wlewamy do całej zupy. Mieszamy i zagotowujemy.

Podajemy z natką pietruszki lub koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *