Krem z białych warzyw

Lubicie zupy? Ja bardzo, zarówno te tradycyjne, jak i aksamitne kremy. Te drugie dodatkowo są banalnie proste. Wystarczy swoje ulubione warzywa ugotować, zmiksować i dobrze przyprawić. Ja tym razem postawiłam na „białe” warzywa, to znaczy młodego kalafiora, chrupiącą kalarepkę, aromatycznego selera i do wykończenia, młode ziemniaki. Całość stanowi bardzo zgrany zespół, doprawiony ostrym białym pieprzem i czosnkiem. Z koperkiem dla przełamania koloru i koniecznie, dużą ilością chrupiącego słonecznika. Pyszny letni obiad!

Składniki na ok. 1 litr zupy:

  • pół kalafiora
  • 1 kalarepka
  • 1 seler
  • 2 małe ziemniaki
  • 1 szklanka wody – lub więcej, jeżeli wolicie mniej gęste zupy
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i biały pieprz do smaku
  • do podania: koperek i ziarna słonecznika

Wykonanie:

Selera, kalarepkę i ziemniaki obieramy. Wszystkie warzywa myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzątku ok. 30-40 minut. Odcedzamy.

Miksujemy na gładki krem. Dolewamy wodę do pożądanej konsystencji. Doprawiamy oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem.

Całość zagotowujemy i podajemy z posiekanym koperkiem i prażonym na suchej patelni słonecznikiem.

Reklamy

2 thoughts

  1. Rewelacja, wszystkie składniki bardzo lubię :) Z tym słonecznikiem świetny pomysł, bo coś czuję, że nieźle podkręcił smak zupki ;)

Dodaj komentarz