Charlotte truskawkowa – ciasto z musem truskawkowym

Przepiękny lekki deser. Wygląda iście królewsko. Wszak wywodzi się z Francji. Lekki jak chmurka, niesamowicie smaczny, kremowy, owocowy, cudowny. Wbrew pozorom nie jest trudny do wykonania, wystarczy dać czas żelatynie. Bez pieczenia, na zimno. Do zrobienia!

Inspiracja: http://www.mojewypieki.com/przepis/charlotte-podwojnie-malinowa-z-owocami

Składniki na ciasto przygotowane w tortownicy o średnicy 18 cm ze ściąganą obręczą:

  • 100 g podłużnych biszkoptów typu Lady Fingers

Składniki na mus truskawkowy:

  • 200 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 350 g truskawek
  • 1/3 szklanki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 3 łyżeczki gorącej wody

Składniki na krem truskawkowy:

  • 130 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 150 g truskawek
  • 1,5 łyżeczki żelatyny
  • 2-3 łyżki ciepłego mleka

Do ozdoby:

  • kilka ładnych truskawek
  • cukier puder

Wykonanie:

Z tortownicy zdejmujemy obręcz. Nakładamy kawał papieru do pieczenia, a następnie nakładamy obręcz i dociskamy. Papier ma być tylko na dnie formy.

Biszkopty delikatnie kroimy w ¾ ich wysokości, tak aby miały płaskie spody i były równe. Tak przygotowane ciastka układamy wokół obręczy, jeden obok drugiego. Dno formy wykładamy resztkami pozostałymi po krojeniu.

Wykonanie musu truskawkowego:

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, wkładamy do garnka. Zasypujemy cukrem i skrapiamy sokiem  cytryny. Gotujemy. W tym czasie żelatynę rozprowadzamy z gorącą wodą, aż do powstania gładkiej masy. Z gotowanych truskawek odsączamy część wydzielonego soku (u mnie była to ok. 1 szklanka). Soku nie wylewamy, nie przyda się do ciasta, ale można go rozcieńczać z wodą jak najlepszy truskawkowy syrop :-) Truskawki miksujemy i łączymy dokładnie z ciepłą żelatyną. Robimy to bardzo dokładnie, tak aby nie  było grudek. Masę studzimy (w lodówce zajmie to ok. 10 minut). Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do wystudzonej masy. Mieszamy delikatnie łyżką. Wylewamy do przygotowanej formy. Wkładamy do lodówki do stężenia.

Wykonanie kremu truskawkowego:

Truskawki myjemy, odrywamy szypułki, rozgniatamy widelcem lub bardzo krótko miksujemy. Truskawki nie mają być dokładnie zmiksowane, lepiej gdyby były w małych kawałkach.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącym mleku, do uzyskania gładkiej masy, bez grudek. Lekko studzimy.

Śmietanę miksujemy z serkiem i cukrem. Dodajemy truskawki, a następnie, partiami, rozpuszczoną żelatynę. Bardzo dokładnie mieszamy łyżką lub mikserem z przystawką do ubijania.

Po tym czasie mus truskawkowy powinien się już wstępnie ściąć. Najlepiej sprawdzić, czy jest sztywny. Jeżeli tak, wylewamy na niego krem i znowu wkładamy do lodówki, na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy truskawkami i cukrem pudrem. Ściągamy obręcz tortownicy.

One thought

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *