Ciasto ucierane z jogurtem i truskawkami

Jednym z moich ulubionych ciast jest ciasto ucierane z dodatkiem jogurtu naturalnego. Dzięki niemu jest niezwykle wilgotne, dłużej utrzymuje świeżość i rozpływa się z ustach. Z dodatkiem sezonowych owoców to u mnie obowiązkowa pozycja w menu. Tym razem z truskawkami, innym z malinami czy śliwkami. Lojalnie uprzedzam Was, że tego typu wypieki lubią się z zakalcem… ale przestrzegając kilku zasad, Wasze szanse mocno rosną! :-) Moje ciasto jest dosyć płaskie, więc jeżeli chcecie wyższe, podwójcie składniki lub upieczcie w mniejszej kreskówce.

Składniki na małą blaszkę 25 x 22 cm:

  • 100 g masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • na wierzch: garść truskawek lub innych ulubionych owoców

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg lub bez). Formę wyścielamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy mąką.

Owoce myjemy, usuwamy szypułki (lub obieramy, w zależności od owoców). Przekrawamy na mniejsze części.

Masło ucieramy na puch, dodając po łyżce cukier. Ucieramy mikserem na puszystą, jasną masę. Dodajemy jajka, po jednym, po każdym dobrze ucierając. W tym miejscu masa może się zwarzyć, ale nie wpływa to ani na smak ani na konsystencję.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy maślano-jajecznej na zmianę z jogurtem. Mieszamy delikatnie łyżką. Tylko do połączenia się składników.

Wylewamy do przygotowanej formy. Przygotowane owoce układamy w niedużych odstępach od siebie, lekko dociskając do ciasta.

Pieczemy ok. 50 minut. Kroimy po lekkim ostudzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *