Bułeczki ze szpinakiem

Nie mam pojęcia dlaczego szpinak wśród niektórych budzi taką odrazę. Dobrze przyrządzone zielone listki smakują naprawdę świetnie i mogą stanowić szybką wkładkę do wielu dań. U mnie pojawiały się już w pierogach oraz naleśnikach. Dzisiaj prezentuję Wam małe, drożdżowe bułeczki wypełnione  smakowitym farszem z sezonowego, młodego szpinaku. Dla mnie to rewelacyjna przekąska do zabrania do pracy, szkoły, czy na piknik. Sprawdzi się również jako dodatek do zup. Pysznie, lekko i zdrowo, czyli tak jak lubię :-)

Składniki na 10 małych bułeczek:

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki ciepłej wody
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 spora łyżka miękkiego masła

Składniki na farsz:

  • 250 g szpinaku – najlepiej świeżego, w zimie mrożony
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie ciasta:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mieszamy. Mąki łączymy z solą. Rozpuszczone drożdże wlewamy do mąki i wyrabiamy elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy masło i wyrabiamy tak, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 1 godzinę, do zwiększenia objętości.

Wykonanie farszu:

W tym czasie przygotowujemy farsz. Świeży szpinak podsmażamy na maśle. Mrożony podgrzewamy na patelni z dodatkiem wody. Następnie dodajemy jogurt lub śmietanę, przyprawiamy i na końcu wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, na grubość ok. 0,5 cm. Dużą szklanką lub kubkiem (średnica ok. 7-8 cm) wycinamy krążki. Na każdy nakładamy łyżkę farszu i lepimy jak pierogi, końcówki łącząc, tak żeby powstała zgrabna bułeczka. Przykrywamy je jeszcze na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy na 220 stopni.

Wyrośnięte bułeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10 minut. Smacznego!

Reklamy

Dodaj komentarz