Wiosna i lato sprzyjają szybkim obiadom. Moc warzyw i proste dodatki. Takie dania lubię najbardziej. Pełne słońca, witamin, smaku, chrupiące i soczyste. Na kończący się szparagowy sezon przygotowałam taki właśnie błyskawiczny makaron. Zblanszowane szparagi, kurczak dla mięsożerców, pełnoziarnisty makaron, a całość połączona w lekkim, jogurtowym sosie z dodatkiem wyrazistego żółtego sera. Obiad w 10 minut. Robimy?
Składniki na 1 porcję:
- szklanka ulubionego makaronu – polecam fusilli lub penne (u mnie pełnoziarniste)
- garść zielonych szparagów
- pół piersi z kurczaka
- 4-5 łyżek jogurtu greckiego lub śmietany 12%
- 2 łyżki startego wyrazistego żółtego sera – najlepiej parmezan, grana padano, pecorino (u mnie old Amsterdam)
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Zagotowujemy wodę w dwóch garnkach. Szparagi myjemy i łamiemy łykowate końcówki (szparagi same ułamią się w odpowiednim miejscu). Do jednego garnka wrzucamy makaron. Do drugiego przygotowane szparagi. Makaron gotujemy wedle przepisu na opakowaniu, al dente. Szparagi 2 minuty, następnie przelewając je zimną wodą.
Kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Do podsmażonego kurczaka dodajemy jogurt, starty ser oraz przyprawy. Mieszamy do zgęstnienia sosu. Wrzucamy szparagi i makaron. Na końcu dodajemy łyżkę masła, całość dokładnie mieszamy i podajemy.