Sos holenderski

Aksamitny sos, do wykonania w 10 minut. Uchodzi, nie wiedzieć czemu za trudny i skomplikowany, chociaż wcale taki nie jest. Jest podstawą do wielu innych sosów, ale już sam w sobie smakuje doskonale. Świetnie smakuje w szczególności z sezonowymi szparagami, delikatnymi rybami, gotowanymi warzywami . Stanowi cudowne wykończenie jajek po benedyktyńsku. Zasadniczo powinien być spożywany na ciepło, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić z nim kanapki na zimno. Pamiętajmy jednak, że należy go zużyć dosyć szybko, dlatego proponuję przygotowywać małe porcje, do zjedzenia od razu. Jedyną rzeczą, na którą musicie uważać, to nie zrobić.. jajecznicy ;-) Ze mną na pewno dacie radę!

Składniki na jedną porcję sosu (dla dwóch osób):

  • 2 świeże żółtka (od wolnych kurek!)
  • 50 g zimnego masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli

Wykonanie:

Do małego garnka wlewamy ok. szklankę wody, zagotowujemy. Do miski wlewamy żółtka i sok z cytryny. Miksujemy do uzyskania pianki. Miskę z żółtkami umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i skręcamy palnik na minimalny ogień. Sos ma się ubijać w kąpieli wodnej, ale absolutnie nie może się ściąć. Masę cały czas miksujemy, od czasu do czasu całkowicie ściągając z palnika, na lekkie ostygnięcie. Do żółtek dodajemy po kawałku masła, za każdym razem miksując do całkowitego połączenia. Całość miksujemy do 10 minut. Sos ma nieco zgęstnieć i zbieleć. Ma mieć aksamitną, gładką konsystencję. Na końcu sos solimy i podajemy.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s