Sos holenderski, czyli gęsty sos na bazie jajek i masła, przełamany kwaskowatą cytryną. Bardzo smaczny, odrobinę przypominający smak majonezu. Szybki do przygotowania, aczkolwiek wymaga nieco cierpliwości i uwagi. Żółtka ubijamy na parze nie pozwalając zamienić się im w jajecznicę :-)
Świetnie smakuje w szczególności z sezonowymi szparagami, delikatnymi rybami, gotowanymi warzywami. Stanowi cudowne wykończenie jajek po benedyktyńsku, czyli jajek gotowanych w koszulkach podanych właśnie z tym sosem. Zasadniczo powinien być spożywany na ciepło, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić z nim kanapki na zimno. Pamiętajmy jednak, że należy go zużyć dosyć szybko, dlatego proponuję przygotowywać małe porcje, do zjedzenia od razu.
Składniki na dwie porcje sosu holenderskiego:
- 2 świeże żółtka z jajek zerówek
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 40-50 g zimnego masła
- opcjonalnie – szczypta białego pieprzu
Wykonanie:
Do miski wbij 2 żółtka, wyciśnij sok z cytryny i całość połącz trzepaczką na gładką masę. Miskę umieść na niewielkim dopasowanym garnku z wodą w taki sposób by woda nie stykała się z dnem miski. Garnek umieść na źródle ciepła i zacznij delikatnie podgrzewać. W tym czasie mieszaninę żółtek z cytryną cały czas delikatnie mieszaj. Nie można dopuścić do sytuacji, gdy woda zacznie się gotować i ścinać żółtka. Te mają jedynie zagęścić się od pary wodnej. Gdy żółtka delikatnie zaczynają gęstnieć i robić się jaśniejsze, zacznij dodawaj po łyżce masła. Każdą łyżkę należy dokładnie rozmieszać z masą. Sos powinien już w tym momencie wyraźnie gęstnieć. Gdy tylko tak się stanie i wykończysz masło, wyłącz źródło ciepła i zdejmij miskę z garnka by zatrzymać proces gęstnienia i ścinania się sosu.
Gotowy sos dopraw solą i opcjonalnie białym pieprzem.
Sos holenderski podawaj niezwłocznie – do szparagów, jajek, białych ryb, gotowanych warzyw. Opcjonalnie możesz go przygotować chwilę wcześniej, a przed samym podaniem raz jeszcze na chwilę umieścić na garnku z gorąca wodą i delikatnie podgrzać cały czas mieszając.
2 thoughts