Sos holenderski – gęsty sos na bazie jajek i masła, idealny do jajek i szparagów

Sos holenderski, czyli gęsty sos na bazie jajek i masła, przełamany kwaskowatą cytryną. Bardzo smaczny, odrobinę przypominający smak majonezu. Szybki do przygotowania, aczkolwiek wymaga nieco cierpliwości i uwagi. Żółtka ubijamy na parze nie pozwalając zamienić się im w jajecznicę :-)

Świetnie smakuje w szczególności z sezonowymi szparagami, delikatnymi rybami, gotowanymi warzywami. Stanowi cudowne wykończenie jajek po benedyktyńsku, czyli jajek gotowanych w koszulkach podanych właśnie z tym sosem. Zasadniczo powinien być spożywany na ciepło, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić z nim kanapki na zimno. Pamiętajmy jednak, że należy go zużyć dosyć szybko, dlatego proponuję przygotowywać małe porcje, do zjedzenia od razu.

sos holenderski, sos do szparagów

Składniki na dwie porcje sosu holenderskiego:

  • 2 świeże żółtka z jajek zerówek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 40-50 g zimnego masła
  • opcjonalnie – szczypta białego pieprzu

Wykonanie:

Do miski wbij 2 żółtka, wyciśnij sok z cytryny i całość połącz trzepaczką na gładką masę. Miskę umieść na niewielkim dopasowanym garnku z wodą w taki sposób by woda nie stykała się z dnem miski. Garnek umieść na źródle ciepła i zacznij delikatnie podgrzewać. W tym czasie mieszaninę żółtek z cytryną cały czas delikatnie mieszaj. Nie można dopuścić do sytuacji, gdy woda zacznie się gotować i ścinać żółtka. Te mają jedynie zagęścić się od pary wodnej. Gdy żółtka delikatnie zaczynają gęstnieć i robić się jaśniejsze, zacznij dodawaj po łyżce masła. Każdą łyżkę należy dokładnie rozmieszać z masą. Sos powinien już w tym momencie wyraźnie gęstnieć. Gdy tylko tak się stanie i wykończysz masło, wyłącz źródło ciepła i zdejmij miskę z garnka by zatrzymać proces gęstnienia i ścinania się sosu.

Gotowy sos dopraw solą i opcjonalnie białym pieprzem.

Sos holenderski podawaj niezwłocznie – do szparagów, jajek, białych ryb, gotowanych warzyw. Opcjonalnie możesz go przygotować chwilę wcześniej, a przed samym podaniem raz jeszcze na chwilę umieścić na garnku z gorąca wodą i delikatnie podgrzać cały czas mieszając.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.