Naleśniki jaglane

Ciągle pozostaję w temacie truskawek. Dodaję je prawie do wszystkiego i wszędzie dobrze smakują :-) Nie mogłam nie zrobić i klasycznych naleśników ze śmietankowym twarożkiem z truskawkami. Ale tym razem postanowiłam zmodyfikować zwykłe, pszenne ciasto na coś zdrowszego. Padło na niezwykle wartościową kaszę jaglaną i odrobinę mąki pełnoziarnistej. Takie naleśniki są zdecydowanie bardziej sycące, treściwsze. Są grubsze od tradycyjnych, ale oczywiście wciąż bardzo, bardzo dobre. Możecie je nadziać na słodko, jak u mnie lub wybrać farsz wytrwany. Obie wersje smakują doskonale!

Składniki na ok. 5 średniej wielkości naleśników:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 150 ml wody mineralnej gazowanej (lub nie)
  • 200 ml pełnotłustego mleka
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

Kaszę zblendować na mąkę, czyli jak najdrobniej.

Do kaszy dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować lub wymieszać na gładką masę. Odstawić na 5 minut.

W tym czasie rozgrzać porządnie patelnię z nieprzywierającą powłoką. Ciasto przed samym nałożeniem jeszcze raz wymieszać. Kasza jaglana nie będzie się chciała połączyć dobrze z resztą składników, więc masę trzeba wymieszać przed każdym nałożeniem porcji na patelnię. Chochlą nalewać ciasto na całą powierzchnię patelni. Po ok. 2 minutach przewrócić za pomocą łopatki na drugą stronę. Naleśniki te nie są tak elastyczne jak klasyczne, więc uważać na to, aby się nie połamały przy przewracaniu. Smażyć jeszcze ok. 1 minuty. Naleśniki dobrze się smażą, nie przywierają do patelni, aczkolwiek wychodzą grubsze i bardziej kruche. Usmażone naleśniki kłaść jeden na drugim na talerzu i jeszcze ciepłe przykryć z góry drugim talerzem lub folią aluminiową. Placki w ten sposób nieco zmiękną i nie będą się łamać. Będzie je można z łatwością zwinąć w rulon lub w trójkąt.

Naleśniki nadziewamy ulubionym farszem i podajemy. U mnie twarożek wymieszany z jogurtem greckim i cukrem waniliowym. Ozdobiony pokrojonymi truskawkami. Smacznego!

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *