Eton mess czyli bałagan z Eton to angielski deser, który podaje się tradycyjnie na rozdaniu dyplomów w college Eton. Co najśmieszniejsze, sam przysmak wynalazł… pies, który ponoć niezgrabnie usiadł na świeżych truskawkach, bezach i śmietanie tworząc prawdziwy bałagan :-) Bo deser ten to faktycznie mały bałagan, ale za to pyszny! W zasadzie to takie nasze truskawki ze śmietaną, tyle, że Anglicy postanowili dodać beziki. Deser śmiesznie prosty i mimo wszystko ładnie się prezentujący. U mnie w wersji nieco odchudzonej, z jogurtem greckim zamiast śmietanki. Beziki możecie upiec sami lub po prostu kupić gotowe. Truskawki, zgodnie z miesiącem, możecie podmienić na maliny, jagody, brzoskwinie. Spróbujcie koniecznie!
Składniki na dwie porcje o objętości ok. 200 ml:
- garść truskawek (ok. 100 g)
- 150 ml jogurtu greckiego (lub śmietanki 30 lub 36%)
- 2 łyżeczki cukru
- garść małych bezików
Wykonanie:
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze cząstki. Beziki lekko kruszymy na mniejsze części. Jogurt mieszamy dokładnie z cukrem, można go też potraktować mikserem. Jeżeli używamy śmietanki, ubijamy ją na sztywno. Do przygotowanych pucharków lub ładnych szklaneczek wsypujemy trochę bezików, przykrywamy warstewką jogurtu lub śmietanki, układamy kilka truskawek i cały układ powtarzamy. Przyozdabiamy truskawkami. Podajemy natychmiast, aby beziki nie mogły zbytnio zmięknąć.