Gdy za oknem coraz mocniej świeci słońce, nie mam ochoty na ciężkie potrawy, a lekkie, zdrowe i pełne warzyw. Pieczony pstrąg z tymiankowym masłem, a do tego ulubione, pieczone warzywa. Wszystko wkładamy do jednej brytfanki i zapiekamy. Obiad robi się sam, a my łapiemy promienie słońca. Taki obiad możemy też zaserwować z grilla, wszystko pakując w folię aluminiową. To co, robimy?
Składniki na dwie porcje:
- 2 całe pstrągi
- 50 g masła + łyżka do podania
- garść świeżego tymianku + kilka gałązek do podania
- pół cukinii
- pół czerwonej papryki
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 młode ziemniaki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Brytfankę smarujemy odrobiną oliwy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg). Rybę porządnie płuczemy zimną wodą. Masło mieszamy z solą i pieprzem oraz posiekanym tymiankiem. Masą wypełniamy brzuszki pstrąga. Układamy w naczyniu.
Warzywa myjemy i kroimy. Paprykę w paseczki, ziemniaki i cukinię w plasterki. Pomidorki zostawiamy. Polewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy do ryby.
Brytfannę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok. 40-50 minut, odkrywając na ostatnie 10 minut. Ziemniaki będą piekły się najdłużej, więc sprawdzamy je widelcem czy są już miękkie. Można je też wcześniej podgotować i całość piec ok. 30 minut.
Podajemy z rozprowadzoną na rybie łyżką masła i gałązkami tymianku.