Serniczki na zimno z truskawkami

Sernik na zimno to obowiązkowy letni deser. Z truskawkami, malinami, brzoskwiniami, jagodami… Idealny na upalne dni, gdy nie mamy ochoty włączać piekarnika. Do tego szybki i łatwy. Lekki i po prostu bardzo, bardzo smaczny. U mnie w wersji małych serniczków, przygotowanych w formie na muffinki. Aczkolwiek możecie przygotować go po prostu w klasycznej formie. Może jako prezent dla Mamy?

Składniki na 12 serniczków:

  • 12 okrągłych biszkoptów
  • pół szklanki śmietanki kremówki (30 lub 36%)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 łyżka żelatyny
  • 6 łyżek gorącej wody
  • ok. 200 g truskawek

Wykonanie:

Przygotować foremkę na muffinki. W metalowej każde wgłębienie wyłożyć folią aluminiową. W silikonowych nie trzeba tego robić.

Każde wgłębienie wykładamy jednym biszkopcikiem. Truskawki dzielimy na mniejsze kawałki i połowę z nich wykładamy na biszkopty.

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (nie wrzątku, ok. 90 stopni). Dokładnie mieszamy i nieco studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno dodając cukier puder. Dodajemy powoli serek i dokładnie miksujemy. Pod koniec dodajemy powoli żelatynę, bardzo dokładnie miksując, na najwyższych obrotach. Masę serową wylewamy do przygotowanych foremek. Całość ozdabiamy pozostałą częścią truskawek.

Chłodzimy w lodówce kilka godzin, do stężenia masy. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *