Drożdżówki z rabarbarem

Były już ekspresowe muffinki z rabarbarem, dzisiaj proponuję Wam cudowne drożdżówki, czyli słodkie, pełnoziarniste bułeczki z marcepanem i karmelizowanym rabarbarem. Wspaniałe! Idealne do szklanki mleka, na śniadanie czy podwieczorek. Zamiast małych drożdżówek, możecie upiec klasyczne ciasto drożdżowe, w małej keksówce. Polecam bardzo gorąco!

Składniki na 5 drożdżówek:

  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej + garść do podsypywania
  • 0,5 szklanki mleka
  • 15 g świeżych drożdży (lub dwa razy mniej suszonych)
  • 1,5 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko

Składniki na nadzienie:

  • 50 g marcepanu (jeżeli nie znajdziecie marcepanu, możecie kupić batonik marcepanowy i obrać go z czekolady)
  • 1 łodyga rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim drożdże razem z cukrem. Odstawiamy na chwilę do rozpoczęcia pracy przez drożdże.
Do miski wsypujemy obie mąki, wbijamy jajko, dodajemy sól oraz miękkie masło. Do masy dodajemy rozpuszczone drożdże i całość mieszamy. Wyrabiamy rękami. Ciasto może się mocno kleić, ale jego konsystencja zmieni się po podrośnięciu. Przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
W tym czasie rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na ok. 1 cm kawałki. Na patelnię wsypujemy cukier, dodajemy wodę i mieszamy. Podgrzewamy do rozpuszczenia cukru i rozpoczęcia tworzenia się karmelu. W tym czasie cukru nie mieszamy. Karmel ma zacząć bulgotać i nabrać złotego koloru. Wówczas wrzucamy do niego przygotowany rabarbar i całość mieszamy. Chwilę czekamy do puszczenia przez warzywo soku i dokładne pokrycie karmelem.
Marcepan kroimy na małe kawałeczki.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół lub termoobieg). Blachę do pieczenia, np. tortownicę smarujemy masłem.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy i dzielimy na 5 części. Z każdej tworzymy kulkę, którą na końcu spłaszczamy. Tak przygotowane bułeczki wkładamy do formy. Na środek każdej drożdżówki układamy kilka kawałków marcepanu, a następnie łyżkę rabarbaru. Całość przykrywamy i pozostawiamy na jeszcze 20 minut. Po tym czasie wkładamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s