Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru to dla mnie nieodłączny element sezonu rabarbarowego. Jeszcze ciepły, z kawałkami miękkiego warzywa, popijany na dworze, w majowych, ciepłych promieniach słońca. Po prostu, najlepszy, domowy.
Kupując rabarbar wybierzcie najbardziej różowe łodygi. Możecie dodać do kompotu jabłko, tak jak ja. Nada ono słodyczy. Mój kompot swój lekko herbaciany kolor zawdzięcza karmelizowanemu cukru, jeżeli chcecie uzyskać klasyczny różowy kolor, nie róbcie karmelu, cukier wsypcie po zagotowaniu napoju.

Składniki na 2 litry kompotu:

  • 2 większe łodygi rabarbaru
  • 1 słodkie jabłko
  • 5 łyżek brązowego cukru + 3 łyżki cukru waniliowego (jeżeli napój będzie dla Was za mało słodki, możecie dodać cukier na sam koniec)
  • 2 litry wody
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:
Rabarbar myjemy, odcinamy liście, obieramy i kroimy na 1 cm kawałki. Jabłko obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i również kroimy na mniejsze części. Do dużego garnka wsypujemy cukier brązowy i waniliowy i podgrzewamy na małym ogniu. Cukier najpierw powinien się rozpuścić, a następnie wytworzyć złoty karmel. Zajmie to ok. 2-3 minuty. Cukru nie mieszamy i cały czas pilnujemy żeby się nie przypalił. Dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy i zalewamy wodą. Dodajemy cynamon, ponownie całość mieszamy i zagotowujemy. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze kilka minut i gotowe.

Reklamy

Dodaj komentarz