Jambalaya – karaibskie danie z ryżu, warzyw i mięsa

Jambalaya to jednogarnkowe danie wywodzące się z kuchni karaibskiej. Przesiąknięte smakiem, kolorami, pełne pikantnych przypraw. W zasadzie nie ma jednego słusznego przepisu na tę potrawę. Dodajesz co akurat masz pod ręką i na co masz ochotę, zachowując tylko kilka niezbędnych składników. Rozgrzewające, sycące, ale jednocześnie lekkostrawne. Podbiło moje kubki smakowe. Jeżeli nie straszne Wam łączenie mięsa z owocami, koniecznie wypróbujcie.

Składniki na 4 mniejsze porcje:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 marchewka
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem
  • 1 mała pomarańcza
  • 2 plastry ananasa
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 2 łyżki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Oprószamy je łyżką słodkiej i ostrej papryki, odrobiną kurkumy i pieprzu.
Marchewkę, cebulkę, selera i ananasa kroimy w kostkę. Pomarańczę myjemy i ścieramy z niej skórkę. Przekrawamy na pół i wyciskamy z niej sok.

Na większą patelnię wsypujemy ryż i zalewamy go 2 szklankami wody. Dodajemy do niego masło i oliwę. Zagotowujemy. Dodajemy pomidory, marchewkę, cebulę i kurczaka. Mieszamy. Dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Całość ma się dusić ok. 10-15 minut, aż warzywa zmiękną a sos zgęstnieje. Co jakiś czas mieszamy.. Na końcu dodajemy ananasa oraz wszystkie pozostałe przyprawy. Solimy do smaku. Mieszamy i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Podajemy.

Reklamy

One thought

Dodaj komentarz