Tarta z botwinką, a właściwie quiche. Czyli klasyczny kruchy spód wypełniony młodymi buraczkami, kozim serem i masą jajeczno-śmietanową. Prosta i nieskomplikowana tarta, która świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako lekki obiad, kolacja czy przekąska. Połączenie koziego serka z botwinką to zawsze dobry pomysł, polecam gorąco.
Składniki na 1 tartę o średnicy ok. 20 cm:
Składniki na kruchy spód:
- 1,5 szklanki mąki – tarta dobrze smakuje na ciemniejszym spodzie, dlatego polecam użycie mąki żytniej, orkiszowe, owsianej, ale można również zostać przy pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie kruchego spodu:
Aby wykonać perfekcyjny spód do tarty, odsyłam tutaj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni (termoobieg). Okrągłą formę na tartę posmaruj masłem i obsyp mąką. Wszystkie składniki krótko ze sobą zagnieć tworząc kulę, którą następnie włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na kształt formy i przenieś za pomocą wałka. Dokładnie wylep formę, nakłuj dno widelcem i ponownie włóż do lodówki bądź zamrażarki na ok. 15-20 minut. Na tak schłodzony spód nałóż płat papieru do pieczenia i wysyp całą powierzchnię suchą fasolą, grochem, ryżem czy specjalnym kulkami ceramicznymi. Dzięki temu ciasto nie urośnie, a boki tarty nie opadną. Włóż do pieca na ok. 20 minut, następnie zdejmij papier z obciążeniem i dopiekaj jeszcze ok. 10 minut. Wyciągnij ciasto.
Składniki na nadzienie:
- 1 duży pęczek botwinki razem z buraczkami
- 3 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 2-3 łyżki oleju
- szczypta gałki muszkatołowej
- 150 g śmietany gęstej 18%
- 2 jajka
- 150 g kremowego koziego serka
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie całości:
Botwinkę umyj i pokrój w niezbyt drobne części. Buraczki w zależności od ich wielkości pokrój w plasterki lub półplasterki. Szalotkę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek z szalotką. Następnie dodaj botwinkę i smaż ok. 2-3 minut. Zdejmij z ognia i dopraw solą, pieprzem oraz gałką. Wystudź.
W osobnej miseczce wymieszaj kozi serek ze śmietaną i jajkami. Masę jajeczno-serową wmieszaj do przestudzonej botwinki, a następnie przełóż do podpieczonego spodu. Włóż do pieca i piecz ok. 30 minut.
Wyjmij i delikatnie ostudź. Ostudzona tarta lepiej się kroi. Podawaj na ciepło lub zimno.
Wierzch tatry bardzo mi się podoba, ale spód… Za dużo masła, raczej nie dla mnie :)
Pozdrawiam.
no cóż, klasyczna tarta na kruchym, maślanym spodzie ;-) masło musi być ;-)