Tarta z botwinką

Sezon na botwinkę w pełni. Uwielbiam te młode, słodkie buraczki i uniwersalność ich zastosowania. Dla wszystkich zabieganych polecam tę pyszną, lekką tartę. Wystarczy zagnieść kruchy spód lub w wersji ekspresowej rozłożyć płat ciasta francuskiego, nadziać pokrojoną botwinką, zalać jajeczno-jogurtową masą i zapiec. Wyśmienita zarówno na ciepło jak i na zimno. Na wiosenny obiad, kolację czy przekąskę. Polecam!

Aby wykonać perfekcyjny spód do tarty, odsyłam tutaj.

Składniki na 1 tartę:

Składniki na kruchy spód:

  • 1,5 szklanki mąki (dowolnej, u mnie żytnia pełnoziarnista)
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie kruchego spodu:

Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni (termoobieg). Formę na tartę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wszystkie składniki krótko zagniatamy tworząc kulę, którą wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na kształt formy i tam przenosimy. Wylepiamy dokładnie, łącznie z bokami. Ciasto nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem i zapiekamy ok. 15 minut.

Składniki na nadzienie:

  • pęczek botwinki razem z buraczkami
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka kremu balsamicznego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżeczka rozmarynu
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 100 g koziego sera (można zastąpić fetą)
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Botwinkę myjemy i kroimy na 1  cm kawałki. Buraczki pokroiłam w cienkie plastry (wtedy będą one w gotowej tarcie jędrne), ale możecie także pokroić je na mniejsze kawałki, wówczas będą mięciutkie. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy botwinkę. Dusimy ok. 10 minut. Na koniec przyprawiamy gałką, kremem balsamicznym, rozmarynem, solą i pieprzem.
W osobnej misce łączymy jajka z jogurtem i serkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na upieczony spód wykładamy botwinkę, a następnie całość zalewamy jajeczną masą. Pieczemy ok. 30 minut. Gotowe! Tarta najlepiej kroi się po ostygnięciu i stężeniu masy. Jeszcze gorąca może nie być tak zwarta.

Reklamy

2 thoughts

Dodaj komentarz