Tarta z botwinką i kozim serem

Tarta z botwinką, a właściwie quiche. Czyli klasyczny kruchy spód wypełniony młodymi buraczkami, kozim serem i masą jajeczno-śmietanową. Prosta i nieskomplikowana tarta, która świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Jako lekki obiad, kolacja czy przekąska. Połączenie koziego serka z botwinką to zawsze dobry pomysł, polecam gorąco.

tarta z botwinką i kozim serem

Składniki na 1 tartę o średnicy ok. 20 cm:

Składniki na kruchy spód:

  • 1,5 szklanki mąki – tarta dobrze smakuje na ciemniejszym spodzie, dlatego polecam użycie mąki żytniej, orkiszowe, owsianej, ale można również zostać przy pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie kruchego spodu:

Aby wykonać perfekcyjny spód do tarty, odsyłam tutaj.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni (termoobieg). Okrągłą formę na tartę posmaruj masłem i obsyp mąką. Wszystkie składniki krótko ze sobą zagnieć tworząc kulę, którą następnie włóż na co najmniej godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj na kształt formy i przenieś za pomocą wałka. Dokładnie wylep formę, nakłuj dno widelcem i ponownie włóż do lodówki bądź zamrażarki na ok. 15-20 minut. Na tak schłodzony spód nałóż płat papieru do pieczenia i wysyp całą powierzchnię suchą fasolą, grochem, ryżem czy specjalnym kulkami ceramicznymi. Dzięki temu ciasto nie urośnie, a boki tarty nie opadną. Włóż do pieca na ok. 20 minut, następnie zdejmij papier z obciążeniem i dopiekaj jeszcze ok. 10 minut. Wyciągnij ciasto.

tarta z botwinką i kozim serem

Składniki na nadzienie:

  • 1 duży pęczek botwinki razem z buraczkami
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szalotka
  • 2-3 łyżki oleju
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 150 g śmietany gęstej 18%
  • 2 jajka
  • 150 g kremowego koziego serka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie całości:

Botwinkę umyj i pokrój w niezbyt drobne części. Buraczki w zależności od ich wielkości pokrój w plasterki lub półplasterki. Szalotkę i czosnek obierz, a następnie drobno posiekaj.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż czosnek z szalotką. Następnie dodaj botwinkę i smaż ok. 2-3 minut. Zdejmij z ognia i dopraw solą, pieprzem oraz gałką. Wystudź.

W osobnej miseczce wymieszaj kozi serek ze śmietaną i jajkami. Masę jajeczno-serową wmieszaj do przestudzonej botwinki, a następnie przełóż do podpieczonego spodu. Włóż do pieca i piecz ok. 30 minut.

Wyjmij i delikatnie ostudź. Ostudzona tarta lepiej się kroi. Podawaj na ciepło lub zimno.

2 thoughts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *