Bułeczki ziołowe do odrywania

Jeżeli nie piekliście jeszcze obłędnego chleba czosnkowego do odrywania, to mam nadzieję skusić Was jego mniejszą wersją w postaci bułeczek, także do odrywania. Upiekłam je w wygodnej formie na muffinki, co pozwoliło zachować im ładny kształt. Kolejną odmianą jest użycie masła ziołowego, w przeciwieństwie do czosnkowego. Chociaż nic nie stoi na przeszkodzie byście dorzucili kilka rozgniecionych ząbków czosnku. Takie bułeczki możecie potraktować jak zwyczajne, do kanapek lub wcinać je odrywając kolejne kawałki, najlepiej umoczone w smakowitym sosie. Łatwe, piękne, pyszne, zachowają świeżość do 3 dni.

Składniki na 9 bułeczek pieczonych w formie do muffinek:

  • 300 g (2 szklanki) mąki pszennej (można 1/3 zastąpić mąką pełnoziarnistą) + garść do podsypywania
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży (lub dwa razy mniej suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (lub rozpuszczonego masła)

 Składniki na masło ziołowe:

  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół (u mnie bazylia i oregano)

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut do rozpoczęcia pracy przez drożdże (z suchych drożdży nie robimy rozczynu). Do mieszaniny dodajemy mąkę, sól oraz oliwę i całość zagniatamy do powstania elastycznej kuli. Odstawiamy ją pod przykryciem na ok. 1 godziny.
W czasie wyrastania robimy masło ziołowe. Masło rozcieramy z solą i przyprawami.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg lub góra-dół). Formę na muffinki smarujemy masłem lub oliwą.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Smarujemy masłem ziołowym na całej długości. Ciasto kroimy poziomo w pasy, a następnie każdy pas dzielimy na kwadraty. Do każdego wgłębienia w formie na muffinki wkładamy po 3 kwadraty nałożone jeden na drugim. Jeżeli zostanie nam kwadratów, nakładamy po 4. Przykrywamy ściereczką i odkładamy jeszcze na pół godziny do podrośnięcia. Po tym czasie każdą bułeczkę smarujemy odrobiną oliwy i  wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 25-30 minut. Gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *