Kluski śląskie

Wspaniałe polskie kluseczki. Kojarzą mi się z domowym obiadem, obficie polane masełkiem. Mięciutkie, ale wciąż jędrne, zrobione z ziemniaków z wczorajszego obiadu. Z uroczą dziurką, w której świetnie czują się mięsne sosy. To jedno z pierwszych dań, które potrafiłam zrobić zupłenie sama. Wszak odmierzenie proporcji jest bardzo proste. Ziemniakami wykładamy 3/4 dna garnka, wyrównując do jednakowej wysokości, a w pustą ćwiartę wspujemy mąkę, wbijamy jajko, sól do smaku i masa gotowa. Sami wybierzcie, czy wolicie je w wersji solo czy jako dodatek do obiadu. Prawdziwie polski obiad!

Składniki na ok. 25 klusek:

  • 6 średnich ziemniaków (najlepiej tych starszych, mączystych)
  • 1 duże jajko
  • ok. 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soli
  • garść mąki pszennej do podsypania

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy myjemy i gotujemy we wrzątku ok. 30 minut. Odcedzamy i dokładnie rozgniatamy na pure. Tak, aby nie było grudek. Studzimy. Możemy wykorzystać ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego.

Rozgniecionymi ziemniakami wykładamy 3/4 garnka, tak żeby została 1/4 pustego miejsca (tak jak na zdjęciu). W tę pustą ćwiartkę wsypujemy mąkę, tak aby dokładnie ją pokryć i wyrównać na wysokość ziemniaków (w razie czego dosypać mąkę). Wbijamy jajko, dodajemy sól i zagniatamy całość rękami na gładką masę.

kluski śląskie

W dużym garnku zagotowujemy wodę.

Z masy formujemy małe kuleczki, a na końcu kciukiem robimy w nich dziurkę. W trakcie lepienia ułatwiamy sobie pracę podsypując kluseczki mąką pszenną.
Przygotowane kluseczki wrzucamy na gotującą się na wolnym gazie wodę, delikatnie mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 3-4 minuty. Wyciągamy, odcedzamy i podajemy.

Reklamy

Dodaj komentarz