Coraz cieplejsze dni, a ponadto okres poświąteczny zachęcają do sięgania po lżejsze potrawy. Wciąż czekamy na świeże polskie warzywa, ale tymczasem zapraszam Was na sałatkę z produktów dostępnych cały rok. Lekka, orzeźwiająca, zdrowa i bardzo smaczna. Seler naciowy zdecydowanie pasuje mi do owoców takich jak ananas czy właśnie winogrona. Dodatek drobiu sprawia, że danie jest bardziej treściwe. Ja wykorzystałam poświątecznego pieczonego indyka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyście użyli po prostu upieczonej czy podsmażonej piersi z kurczaka. Sałatka idealna na spakowania do pracy czy na lekką kolację. Polecam!
Składniki na 1 porcję:
- 1 łodyga selera naciowego
- kilka liści sałaty lodowej lub masłowej
- garść winogron (dowolnego koloru, u mnie ciemne)
- garść czarnych oliwek
- mała pierś indyka lub kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Selera myjemy i kroimy na pół centymetrowe kawałki. Sałatę rwiemy na mniejsze części. Winogrona myjemy i przepoławiamy. Oliwki odsączamy z zalewy i również przepoławiamy. Mięso smażymy lub pieczemy i po wystudzeniu kroimy na mniejsze kawałki. Całość polewamy oliwą, doprawiamy przyprawami, mieszamy i gotowe.