Chleb czosnkowy do odrywania to absolutny hit wszelakich imprez i pikników.
Wspaniały, puszysty, mięciutki, maślany o cudownym czosnkowym aromacie. Znika jeszcze ciepły w błyskawicznym tempie. Bez krojenia, do odrywania palcami. Jako świetna przekąska sama w sobie lub jako podkład do innych dodatków.
Podczas pieczenia całe mieszkanie wypełnia się wspaniałym czosnkowym aromatem i wierzcie mi, nie ma siły by nie pochłonąć go jeszcze gorącego. Wciąga!
Chleb czosnkowy do odrywania jest najsmaczniejszy w dnu przygotowania, ale nada się również do odgrzewania w piekarniku (kilkanaście minut w 180 stopniach).
Składniki na jeden duży chleb czosnkowy do odrywania pieczony w formie na babkę z kominem o średnicy 25 cm (chlebek można upiec również w prostokątnej foremce “keksówce”):
- 600 g (4 szklanki) mąki pszennej (można 1/3 zastąpić mąką pełnoziarnistą) + garść do podsypywania
- 2 szklanki ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży (lub dwa razy mniej suszonych)
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek (lub rozpuszczonego masła)
Składniki na masło czosnkowe:
- 50 g masła
- 5-6 ząbków czosnku
- 2 garści świeżej natki pietruszki lub innych ulubionych ziół, ewentualnie można użyć również suszonych, wówczas ok. 2-3 łyżek
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut do rozpoczęcia pracy przez drożdże (z suchych drożdży nie robimy rozczynu). Do mieszaniny dodajemy mąkę, sól oraz oliwę i całość zagniatamy do powstania elastycznej kuli. Odstawiamy ją pod przykryciem na ok. 1-1,5 godziny.
W czasie wyrastania robimy masło czosnkowe. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Zioła siekamy (chyba, że mamy suszone). Całość rozcieramy z masłem i solą.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg lub góra-dół). Formę na ciasto smarujemy masłem lub oliwą.
Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Smarujemy masłem czosnkowym na całej długości. Ciasto kroimy poziomo w pasy, a następnie każdy pas dzielimy na kwadraty. Kwadraciki z ciasta nakładamy na siebie, jeden na drugim i układamy prostopadle w przygotowanej formie. Przykrywamy ściereczkę i odkładamy jeszcze na pół godziny na podrośnięcie.
Po tym czasie chlebek smarujemy z wierzchu łyżką oliwy, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Gotowe!
Czy chleb po upieczeniu jest z wierzchu twardy?
Powinien być delikatnie chrupiący, ale nie twardy.
Dziękuję za przepisy-spróbuję upiec.
im dłużej tu jestem to coraz bardziej zakochuję się w Twoim blogu! ten chleb jest niesamowity!
ohhh, a ja nie mogę oderwać się od Twojego! Hehehehe ;-)