Chleb czosnkowy do odrywania

Absolutny hit wszelakich imprez i pikników. Wspaniały, puszysty, mięciutki, maślany o cudownym czosnkowym aromacie. Znika jeszcze ciepły w błyskawicznym tempie. Bez krojenia, do odrywania palcami. Koniecznie do zrobienia!

170408_DSC2562-9-3.jpg

Składniki na jeden duży bochenek pieczony w formie na babkę z kominem o średnicy 25 cm (chlebek można upiec również w prostokątnej foremce „keksówce”):

  • 600 g (4 szklanki) mąki pszennej (można 1/3 zastąpić mąką pełnoziarnistą) + garść do podsypywania
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży (lub dwa razy mniej suszonych)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (lub rozpuszczonego masła)

Składniki na masło czosnkowe:

  • 50 g masła
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 2 garście świeżej natki pietruszki lub innych ulubionych ziół, ewentualnie można użyć również suszonych, wówczas ok. 2-3 łyżek
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut do rozpoczęcia pracy przez drożdże (z suchych drożdży nie robimy rozczynu). Do mieszaniny dodajemy mąkę, sól oraz oliwę i całość zagniatamy do powstania elastycznej kuli. Odstawiamy ją pod przykryciem na ok. 1-1,5 godziny.

W czasie wyrastania robimy masło czosnkowe. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Zioła siekamy (chyba, że mamy suszone). Całość rozcieramy z masłem i solą.
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (termoobieg lub góra-dół). Formę na ciasto smarujemy masłem lub oliwą.

Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Smarujemy masłem czosnkowym na całej długości. Ciasto kroimy poziomo w pasy, a następnie każdy pas dzielimy na kwadraty. Kwadraciki z ciasta nakładamy na siebie, jeden na drugim i układamy prostopadle w przygotowanej formie. Przykrywamy ściereczkę i odkładamy jeszcze na pół godziny na podrośnięcie.

Po tym czasie chlebek smarujemy z wierzchu łyżką oliwy, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Gotowe!

170408_DSC2557-9-5.jpg

Reklamy

3 thoughts

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s