Nie jestem wielką fanką wieprzowiny, ale te klopsiki zdecydowanie mnie przekonują. Małe, w sam raz na dwa gryzy. Z dodatkiem wyrazistej kiełbaski chorizo. Zamiast smażenia, wybrałam lżejszą wersję uduszenia ich w aromatycznym sosie pomidorowym. Z przyprawionym kuskusem stanowiły ciekawe, smakowite danie. Dobrze przyprawione i lekko pikantne, polecam!
inspiracja: http://przystole.blox.pl/2014/04/Pulpeciki-wolowe-z-chorizo.html
Składniki na 12 pulpecików (2 porcje):
- ok. 200 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie mięso od szynki)
- ok. 100 g (pół pętka) kiełbasy chorizo
- 1 jajko
- pół szklanki bułki tartej
- łyżeczka nasion kolendry
- łyżeczka suszonego chilli lub ostrej papryki w proszku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Kiełbasę kroimy na drobną kostkę.
Kolendrę ucieramy w moździerzu.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą do powstania zwartej kuli. Formujemy małe klopsiki.
Pulpeciki dusimy w sosie pomidorowym (ok. 1 szklanka) ok. 15 minut, co jakiś czas przewracając je delikatnie na drugą stronę.
Podajemy z kuskusem zalanym wrzącą wodą lub bulionem.