Pulpeciki z chorizo

Nie jestem wielką fanką wieprzowiny, ale te klopsiki zdecydowanie mnie przekonują. Małe, w sam raz na dwa gryzy. Z dodatkiem wyrazistej kiełbaski chorizo. Zamiast smażenia, wybrałam lżejszą wersję uduszenia ich w aromatycznym sosie pomidorowym. Z przyprawionym kuskusem stanowiły ciekawe, smakowite danie. Dobrze przyprawione i lekko pikantne, polecam!

inspiracja: http://przystole.blox.pl/2014/04/Pulpeciki-wolowe-z-chorizo.html

Składniki na 12 pulpecików (2 porcje):

  • ok. 200 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie mięso od szynki)
  • ok. 100 g (pół pętka) kiełbasy chorizo
  • 1 jajko
  • pół szklanki bułki tartej
  • łyżeczka nasion kolendry
  • łyżeczka suszonego chilli lub ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Kiełbasę kroimy na drobną kostkę.
Kolendrę ucieramy w moździerzu.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą do powstania zwartej kuli. Formujemy małe klopsiki.

Pulpeciki dusimy w sosie pomidorowym (ok. 1 szklanka) ok. 15 minut, co jakiś czas przewracając je delikatnie na drugą stronę.

Podajemy z kuskusem zalanym wrzącą wodą lub bulionem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *