Tort cytrynowo-migdałowy

Tort. Tort to wypiek na specjalne okazje. Nie piecze się go przecież ot tak, do popołudniowej kawy. Nie wypada. Trzeba włożyć w niego odrobinę więcej wysiłku i serca. Szczególnie jeżeli przygotowuje się go dla wyjątkowej osoby.
Klasyczne torty, ciężkie, tłuste, suche, wszystkie zdawały się tak samo nijako smakować. Kiedyś omijałam szerokim łukiem, dzisiaj chętnie sięgam po lekkie, puszyste, na bazie bitej śmietany, serka mascarpone, z dużym dodatkiem owoców. I chociaż z perspektywy czasu wiem, co było nie tak w tych tortach z lat 90 i chętnie takiego klasyka bym ulepszyła, dzisiaj proponuję Wam lekki, świeży torcik z wykorzystaniem kremu cytrynowego. W przypadku tortów, najlepiej rozłożyć sobie czas pracy na dwa dni. Pierwszego dnia upiec biszkopty i pozwolić mu porządnie wystygnąć, zaś następnego przygotować masę, przełożyć i udekorować.  Ja jestem wyznawcą minimalizmu dekoracyjnego, ale niech Was to nie zniechęca to bardziej finezyjnego wykończenia ciasta.
Jeżeli nie macie ochoty/okazji na przygotowanie tortu, możecie upiec po prostu pyszne ciacho. Pomińcie w przepisie jasny biszkopt i zmniejszcie ilość kremu o połowę.

Składniki na jasny biszkopt (aby upiec idealny biszkopt, odsyłam tutaj):

  •          5 jajek
  •          ¾ szklanki cukru
  •          ¾ szklanki mąki pszennej
  •          ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

 Wykonanie biszkoptu jasnego:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 170 stopni, grzanie góra-dół. Przygotowujemy tortownicę do pieczenia. Jej dno wykładamy papierem do pieczenia (bez boków).
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, a następnie partiami, po 2-3 łyżki, dodajemy cukier. Ubijamy na lśniącą masę. Dodajemy po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Wyłączamy mikser.
Obie mąki (ew. kakao) przesiewamy przez sito i powoli wsypujemy do jajecznej masy. Całość mieszamy bardzo delikatnie i powoli łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia.
Masę również delikatnie przelewamy do formy i od razu wkładamy do piekarnika. Pieczemy 30-40 minut.
Zaraz po upieczeniu ostrożnie wyciągamy ciasto w formie i upuszczamy je na podłogę (wyścieloną np. kocem) z wysokości ok. pół metra. Po tej czynności, biszkopt ponownie wkładamy do wyłączonego piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiach.
Biszkopt wyciągamy z formy po ostudzeniu.

Składniki na ciasto marchewkowo-migdałowe:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mielonych migdałów (ja nie mogłam znaleźć gotowych już zmielonych, więc zakupiłam migdały w słupkach i zmieliłam blenderem)
  • 200 g marchewki (ok. 2 mniejsze marchewki)

Wykonanie ciasta marchewkowo-migdałowego:

Rozpoczynamy od marchewki. Obieramy ją i ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tarce.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół. Przygotowujemy tortownicę do pieczenia. Jej dno wykładamy papierem do pieczenia (bez boków).
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, a następnie partiami, po 2-3 łyżki, dodajemy cukier. Ubijamy na lśniącą masę. Dodajemy po jednym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Wyłączamy mikser.
Obie mąki przesiewamy przez sito i powoli wsypujemy do jajecznej masy. Całość mieszamy bardzo delikatnie i powoli łyżką lub szpatułką, tylko do połączenia. Następnie delikatnie wsypujemy zmielone migdały oraz starta marchewką i ponownie bardzo delikatnie, powoli mieszamy łyżką, tylko do połączenia.
Masę przelewamy do tortownicy, wyrównujemy i pieczemy do godziny czasu. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Wyciągamy z formy po ostudzeniu.

Składniki na krem cytrynowy:

  •          2 jajka
  •          2 żółtka
  •          1 szklanka cukru pudru
  •          80 g masła
  •          2 cytryny
  •          250 g serka mascarpone
  •          150 ml śmietany 30% lub 36%

Wykonanie kremu cytrynowego:

Cytryny sparzamy wrzątkiem, a następnie ścieramy z nich skórkę (tylko tą żółtą, bez białej) oraz wyciskamy sok.
Do mniejszego garnka wbijamy jajka i żółtka. Roztrzepujemy trzepaczką. Dodajmy cukier i znowu roztrzepujemy do połączenia. Garnek stawiamy na palniku i podgrzewamy chwilę na małym ogniu. Dodajemy masło oraz skórkę i sok z cytryny. Mieszamy. Całość doprowadzamy do wrzenia i tym samym do zgęstnienia. Cały czas mieszamy, najlepiej trzepaczką, żeby uzyskać gładką konsystencję.
Krem zdejmujemy z palnika i przecedzamy przez sitko, aby usunąć ewentualne grudki, pestki, skórkę i błonki z cytryn. Studzimy.

Przygotowujemy dwie miski. W jednej ubijamy śmietankę, w drugiej serek mascarpone. DO serka dodajemy krem cytrynowy, a następnie dodajemy ubita śmietankę. Miksujemy do połączenia składników.

Składniki końcowe:

  • ok. 1 szklanka płatków migdałowych

Wykonanie końcowe:

Ostudzone blaty biszkoptowe przekrawamy na dwie części każdą. Pierwszy blat układamy na paterze lub dużym płaskim talerzu (na naczyniu, na którym będziemy podawać tort) i pokrywamy warstwą kremu (ok. 2-3 duże łyżki). Następnie przykrywamy kolejnym blatem, warstwą kremu i tak do wykończenia biszkoptów. Tak dysponujemy kremem, aby zostało go na pokrycie wierzchu oraz boków. Gotowy tort dekorujemy płatkami migdałów lub bardziej finezyjnie :-)

Reklamy

Dodaj komentarz