Pulpeciki z kukurydzą

Jedna z propozycji na wykorzystanie najlepszego sosu pomidorowego oraz zalegającej w lodówce puszki kukurydzy ;-) Soczyste mięso oraz dodatek świeżych ziół sprawią, że zwykłe pulpety staną się wykwintnym obiadem. Do podania proponuję natomiast szalenie zdrową kaszę jaglaną. Idealnie współgra z sosem. Spróbujcie koniecznie!

Składniki na 14 małych pulpecików (wielkości orzecha włoskiego):

  • 250 g mięsa mielonego (u mnie indycze, może być każde inne)
  • ok. 100 g odsączonej kukurydzy z puszki (ok. pół puszki)
  • 3-4 łyżki bułki tartej
  • garść świeżych ziół (u mnie bazylia i kolendra, może być natka pietruszki) + odrobina do podania
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia (najlepiej rzepakowy)
  • ok. szklanka sosu pomidorowego
  • do podania: kasza jaglana, kasza kuskus, świeże pieczywo

Wykonanie:

Przygotowujemy sos pomidorowy z tego przepisu.
Mięso łączymy z kukurydzą, bułką, ziołami oraz przyprawami. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Z mięsnej masy tworzymy małe kulki, wielkości orzecha włoskiego i smażymy na rozgrzanym tłuszczu ok 6-7 minut do zrumienienia, przewracając co jakiś czas kulki na wszystkie strony.
Pulpeciki wkładamy do przygotowanego sosu pomidorowego i dusimy w nim jeszcze kilka minut.
Całość podajemy z kaszą lub pieczywem, ewentualnie posypując odrobiną pozostałych ziół.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *