Sos pomidorowy to podstawa wielu dań, dlatego musi być najlepszy, żeby całość smakowała doskonale. Podaję Wam przepis na prosty, ale bardzo aromatyczny sos, który możecie dowolnie modyfikować dodając przeróżne przyprawy. Takim sosem wysmarujecie pizzę, np. tę lub tę, użyjecie do wszelkiego rodzaju zapiekanek, jako dip albo bez zbędnych ceregieli wymieszacie z makaronem. Dodatkowa zaletą sosu jest jego przechowywanie. Możecie zrobić go więcej i trzymać do kilku dni w lodówce, zapasteryzować w słoiku lub zamrozić. Pełnia smaku!
Składniki na ok. 350 ml sosu (duży kubek):
- puszka pomidorów z puszki wraz z sokiem (wybierzcie pomidory obrane, w całości, bez konserwantów; w sezonie letnim użyjcie oczywiście świeżych, najlepszych pomidorów, sparzcie ich skórkę wrzątkiem, po nacięciu nożem powinna bez problemu zejść, następnie usuńcie gniazda niesienne i gotowe)
- 2-3 ząbki czosnku
- mała cebula lub pół większej
- 1 łyżeczka cukru brązowego (lub zwykłego)
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ulubione zioła suszone lub świeże (np. bazylia, oregano), odrobina chilli
- ewentualnie, do smaku szczypta soli
Wykonanie:
Pomidory wrzucamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. W między czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, cukier, pieprz oraz ewentualnie sól. Całość gotujemy ok. 10-15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodajemy oliwę, mieszamy. Na końcu dodajemy ulubione zioła. Sos jest gotowy. Teraz możemy go zblendować, aby był gładki, ale możecie pozostawić go „z grudkami”.
Jeżeli sos wydaje Wam się za gęsty, można go rozrzedzić nieco wodą.
Smacznego!
6 thoughts