Scones – angielskie bułeczki

Któż nie marzy o świeżych, pachnących i jeszcze ciepłych bułeczkach na śniadanie? I to upieczonych w domu? Spokojnie, nie każę Wam wstawać o świcie :-) Proponuję natomiast pyszne angielskie bułeczki pieczone na proszku po pieczenia, co zdecydowanie skraca ich czas przygotowania. Oryginalnie, podawane z masłem, bitą śmietaną i dżemem truskawkowym. Mnie smakują już z samym masłem, a w połączeniu z dowolną konfiturą to już poezja smaku! Wspaniale smakują także same, już wystudzone, zabrane do pracy czy szkoły. A jeżeli nie jesteście zwolennikami słodkich śniadań, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić je w wersji wytrawnej, np. z ziołami i żółtym serem. U mnie wytrawna wersja już niebawem, a tymczasem, słodkie scones, na najlepsze śniadanie!

Składniki na 5 małych bułeczek (średnica ok. 6 cm):

  • 1 i ¼ szklanki mąki (dowolnej, ja używam pszennej pełnoziarnistej) + trochę do podsypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki miodu (jeżeli nie lubicie smaku miodu, można zastąpić zwykłym cukrem)
  • duża łyżka masła (może być prosto z lodówki)
  • 1/3 szklanki mleka
  • mała garść rodzynek lub innych ulubionych owoców suszonych (można pominąć)

Wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni (termoobieg). Blachę do pieczenia wyłożyć papierem lub folią aluminiową.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą łyżką, a następnie rękami uformować ciasto. Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 2 cm (nie cieniej, z cieńszych wyjdą bardziej ciastka niż bułeczki). Następnie ostrą foremką o dowolnym kształcie lub po prostu szklanką (średnica ok. 5 cm) wycinać scones. Ułożyć na blasze w odstępach i piec ok. 10 minut.
Jeszcze ciepłe przekrajać wzdłuż na pół i podawać.

Udanego śniadania!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s