Pasta jajeczna z awokado

Z czym jecie kanapki? Ja uwielbiam te zwykłe, z twarożkiem, szynką czy żółtym serem, koniecznie z plasterkiem letniego pomidora. Ale gdy tego ostatniego brak, lubię przygotowywać pyszne i pożywne pasty ze składników dostępnych cały rok. Dzisiaj proponuję Wam bardzo zdrową, kremową pastę jajeczną z awokado. Polecam na co dzień, a przynajmniej na walentynkowe śniadanie ;-) Wszak awokado to świetny afrodyzjak!

Składniki na średniej wielkości miseczkę:

  • 1 dojrzałe awokado (w sklepach rzadko można kupić dojrzałe, dlatego dajmy mu dojrzeć w domu, w ciepłym miejscu)
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego
  • sok z połówki cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka do posypania

Wykonanie:

Jajka gotujemy we wrzątku ok. 7 minut. Studzimy w zimnej wodzie. Awokado myjemy, przepoławiamy, wydłubujemy pestkę, a następnie małą łyżeczką wydrążamy miąższ (można tradycyjnie obrać skórkę nożem). Jajka obieramy i dodajemy do awokado. Czosnek przepuszczamy przez praskę i dodajemy do całości razem z sokiem z cytryny, jogurtem, solą i pieprzem. Całość miksujemy blenderem do gładkości (jeżeli nie macie blendera, można rozgnieść widelcem). Posypujemy słodką papryką i podajemy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *